Gå til sidens hovedinnhold

Arbeidet starter i februar: - Dette er en stor investering

InfraNord går nå i gang med et nytt, stort prosjekt som vil få mye å si for innbyggerne på Magerøya og de som ferdes langs E 69.

For abonnenter

InfraNord sikrer landfast fiber til Magerøya.

InfraNord har i flere år jobbet med å sikre landfast fiber til Magerøya. I 2019 bygde vi i samarbeid med Grieg Seafood strekningen Vesterpollen til Repvåg. Nå har vi sikret finansiering av forbindelsen videre fra Repvåg til Skarvbergtunnelen med statlig tilskudd fra Norsk kommunikasjonsmyndighet (NKOM). Vi fikk høsten 2019 denne strekningen inn i NKOMs sårbarhetsanalyse for Finnmark og nå er endelig forbindelsen en realitet. Dette gjør at vi kan sikre våre kunder på Magerøya med ytterligere en forbindelse i tillegg til kystfiberen.

Det skriver daglig leder i InfraNord, Jonas Johnsen i en pressemelding.

Vil sikre Magerøya

- Det som er hovedsaken er er at vi sikrer Magerøya på en bedre måte. Med denne nyetableringen av fiberlinje er vi ikke lenger avhengig av Kystfiberen for å opprettholde internettforbindelsen. Det er viktig fordi vi ofte har sett at det har vært feil på denne, sier Johnsen.

Dette prosjektet har en kostnadsramme på rundt fire millioner, pluss moms.

- Vi har tidligere vært i dialog med Statens Vegvesen for å forsøke å få finansierte dette, men det ønsket de ikke fordi man mente at det var tilstrekkelig med en forbindelse. Det som var avgjørende for å få finansieringen på plass var Sårbarhetsanalysen som ble gjort i 2019 av Norsk Kommunikasjonsmyndighet og som slo fast at Magerøya er veldig sårbar. Dermed har Norsk kommunikasjonsmyndighet gått inn og fullfinansiert dette prosjektet, noe som gjør at vi i februar går i gang med arbeidet.

Bedre tilbud

- Dette ville for oss som kommersielt selskap ikke være mulig uten denne finansieringen, da det ikke er noen kunder på denne strekningen. Dermed får InfraNords kunder et enda bedre tilbud til samme pris som i dag, sier daglig leder.

Det er ikke bare InfraNord sine kunder som får nyte godt av denne etableringen. Det får også alle som ferdes på E69.

- Det er slik at hvis det blir fiberbrudd på innlandsfiberen og man mister nettet i Skarvbergtunnelen, så vil denne bli stengt. Dette unngår vi med fiberlinje fra begge sider. I dag er det bare forbindelse fra sørsiden, og med et strømbrudd vil Skarvbergtunnelen dermed bli stengt.

Arbeidet starter i februar fra Repvåg. Her vil man strekke fiber i høyspenten før man fra Fløytvika vil legge fiberen i bakken.

- Dette arbeidet skal være ferdig innen høsten 2022.

Vil sikre kunder i Porsanger også

I tillegg til å sikre Magerøya vil kundene i Porsanger får gleden av en forbindelse fra ytre fiberring som også sikrer disse kunden bedre. Og sist, men ikke minst har vi nå mulighet å levere redundant forbindelse til trafikkovervåkningen til nye Skarvbergtunnelen. Dette gjør at tunnelen fortsatt kan holde åpen med brudd på en av forbindelsene.

Arbeidet starter allerede vinteren 2022 og er beregnet ferdigstilt høsten 2022 skriver InfraNord avslutningsvis i sin pressemelding.