På Miljøstasjonen på Hammernes er det tre fast ansatte som året gjennom trosser vær og vind for å tømme søppeldunken din. Det er liten tvil om at kaoset hadde vært komplett om de hadde uteblitt.

Arbeidsdagen starter klokken 7 om morgenen, da gjøres bilen klar og sjåfør og leder for Miljøstasjonen i Nordkapp, Steinar Øvervold henter deretter sine arbeidskolleger. Klokken 7.30 er de i gang med runden.

I løpet av et år tømmer de 624 tonn avfall fra husstandene i Nordkapp.

Utfordringer om vinteren

- De utfordringene vi har om vinteren er når det er glatt, mye snø og ofte tunge dunker. Mildvær gir glatt føre, og det har hendt at uhell har skjedd, forteller Øvervold.

- Det skjer rett som det er at man tryner litt, forteller Pål Valle som nettopp har gjort akkurat det, og dermed fått seg en skikkelig smell i ryggen.

- Vi er forsiktige, men det er klart at uhell skjer.

Det er vinteren som gir mannskapet de største utfordringene, og selv om de har skikkelig utstyr, så blir det ofte litt utfordringer.

- Vi er avhengig av at folk måker foran dunkene sine og at de strør. Dette er viktig for at vi skal få gjort jobben vår. Dunkene er ofte tunge og det er vanskelig å løfte de over snøskavler. De aller fleste er flinke til å holde det snøfritt og strødd, men det hender at vi må la dunker stå. Når slikt skjer, og om det er flere dunker, så endrer vi ofte ruten for deretter å komme tilbake når det er blitt brøytet i gaten, forteller Øvervold.

Mange tonn avfall i uken

Hver mandag og onsdag tømmer de 1000 søppeldunker, dette utgjør 5.7 tonn med søppel på en dag.

Det er to tømmedager i uken i Nordvågen og Honningsvåg, og dermed er det tett på 13 tonn søppel som tømmes fra private dunker hver uke. I tillegg har de Kamøyvær, Skarsvåg, Gjesvær og Repvåg som representerer ytterligere 1,5 tonn i uken.

Dunkene trilles fra husstanden og til bilen, og det hender at mannskapet går oppmot 24 tusen skritt på en arbeidsdag.

- De dagene det er «dobbeldag», for eksempel i høytider, så kan det fort bli 6 tonn søppel på en dag forteller Øvervold.

Steinar Øvervold er leder på Hammernes Miljøstasjon og han skryter av sine kolleger:

- Det er de som gjør den tunge jobben, jeg har mer en tilretteleggerrolle. En annen ting er at det av og til ikke er helt enkelt å ta seg frem med avfalls bilen på veiene i Nordkapp, og ofte må man ha på kjetting for å komme seg frem. Vi har et veldig proff brøyteteam i Nordkapp, men det er klart at de ikke rekker overalt på engang de heller. Når det er slik at vi ikke kommer oss frem, så endrer vi ruten og kommer tilbake når det er blitt brøytet. Det er viktig for oss å få tømt dunkene når vi skal, for å la de stå vil bare gi ekstra arbeid neste gang vi kommer.

- Det er mye opp og ned og glatte bakker, samt at veien er smale. Ofte går folk rundt bilen og er det veldig glatt har det faktisk hendt at folk har sklidd under bilen. Da er det viktig at man følger med og at bilen står i ro, sier han.

Måtte avbryte runden

Forrige onsdag hadde de utfordringer som sto i kø. Denne dagen måtte de faktisk avbryte runden på grunn av været.

- Dagen startet med at det ikke var brøytet der vi skulle kjøre, dermed la vi om ruten og startet der det var brøytet. Da klokken var ni, var det ikke mulig å se veien, så da måtte vi rett og slett gi opp. Vi avventet at været skulle bli litt lettere, og tok deretter opp ruten igjen senere på dagen. Det er som sagt viktig for oss at dunkene blir tømt, for ellers blir det ekstraarbeid og enda tyngre dunker når vi kommer neste gang forteller Ken Roger Oldernes som er nyansatt på Miljøstasjonen.

De aller fleste er hyggelige og setter pris på jobben de gjør, mens noen igjen ikke er like hyggelige.

- Det har hendt at vi har blitt stoppet på fritiden på butikken og fått kjeft. Dette kan være alt fra at dunken ikke har blitt tømt, til at den har blåst bort når det har vært uvær. Dette kan gjøre folk så sinte at de faktisk truer med juling.

- Andre igjen kommet med kaker, twist og til og med nystekte fiskekaker til oss som takk for innsatsen. Det varmer forteller Pål Valle som har jobbet her siden 2017.

- Søppel og avfall engasjerer innbyggerne, iallefall om dunken ikke blir tømt, slår Valle fast.

Tøyer ofte reglene

Øvervold forteller at de er avhengige av at folk spiller på lag med de som tømmer avfallet.

- Det er viktig at det er måket foran dunken, at det er strødd og at dunken ikke står slik at vi må løfte den frem til veien. Det er noen tonn som skal tømmes i uken, og er ikke dette gjort så blir arbeidsdagen utrolig mye tyngre for "gutta".

De vet hvem som bor hvor, og de ser ofte gjennom fingrene med de retningslinjene som FiMil as har satt for abonnentene for å få dunken tømt.

- Det bor mange eldre i Nordkapp. Vi vet hvem som er dårlige til beins og kanskje ikke klarer å trille dunken ut på veien. De gjør vi en ekstra innsats for, det skulle bare mangle, sier Pål Valle.

De fire ansatte forteller at de trives veldig godt i jobben, og lukten venner man seg til.

- På vinteren er ikke lukten et problem, den kommer med sommervarmen. Vi har hentet dunker som er "levende" av hvitmark og stinker deretter, forteller Ken Roger Oldernes som også kan fortelle at man venner seg til lukten og etterhvert ikke tenker over dette.

- Man blir immun.

- Det er det gode arbeidsmiljøet og gode kolleger som skaper arbeidsplassen, og selvfølgelig treffer vi mange hyggelige mennesker også i løpet av arbeidsdagen er de fire ansatte enige om.