«Det er viktig at Arbeidstilsynet prioriterer saken og avdekker hva som er riktig»

14 ARBEIDERE MANGLER: Fiskebruket som eies og drives av Johan B. Larsen fisk AS har 14 arbeidere mindre etter uenigheter mellom arbeiderne og ledelsen.

14 ARBEIDERE MANGLER: Fiskebruket som eies og drives av Johan B. Larsen fisk AS har 14 arbeidere mindre etter uenigheter mellom arbeiderne og ledelsen.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.14 litauere er fortvilet og mener de forskjellsbehandles av arbeidsgiver når det kommer til overtidsbetaling for arbeid på fiskebruket i Skarsvåg. Arbeiderne hevder overfor Finnmarksposten at de kalles for slaver av sine kolleger.

LES SAKEN HER: 14 litauere står uten jobb etter at de ba om overtidsbetaling: – De andre arbeiderne kaller oss slaver

Arbeiderne mener også at det er gått så langt at de nektes å gå på toalettet. Det avvises av arbeidsgiver.

Fra arbeidsgiversiden mener man saken er feil fremstilt, og at timelistene som er lagt frem at arbeiderne ikke medfører riktighet. Arbeidsgiver mener også at arbeiderne fra Litauen har hatt god lønn.

Arbeidstilsynet har fattet interesse for saken, og vil behandle Finnmarkspostens avsløringer som et tips. De bekrefter på generelt grunnlag at lønnsvilkårene tilsvarer minstelønn, men sier også at eventuell overtidsbetaling kan kreves tilbake i tid.

Foreløpig er det mye i saken som er uavklart. Det er imidlertid åpenbart i arbeidslivet at det bør være lik lønn for likt arbeid, uavhengig av nasjonalitet, kjønn eller andre ting.

Med medieoppmerksometen saken har fått, er det viktig at Arbeidstilsynet nå tar en gjennomgang av saken for å være sikker på at arbeidsgiver følger de lover og regler som er i arbeidslivet og at arbeiderne får det de har krav på.

Utenlandske arbeidere har ofte ikke heller god nok kjennskap til norske lover og regler i arbeidslivet, og under alle omstendigheter kan Arbeidstilsynet være en instans som kan sørge for å bidra med det.

Utfra det som er kjent om saken er det umulig å konkludere med hva som er riktig. Partene har vidt forskjellige oppfatninger av saken, men en gjennomgang fra Arbeidstilsynet vil kunne avdekke hva som er riktig.

Sosial dumping som følge av at utenlandsk arbeidskraft godtar dårligere vilkår enn norske arbeidstakere, er et samfunnsproblem som man ikke ønsker i det norske arbeidslivet. Foreløpig er det svært sprikende forklaringer i saken i Skarsvåg, derfor er det ekstra viktig at Arbeidstilsynet prioriterer saken og avdekker hva som er riktig.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags