«Kommunen burde vise langt større åpenhet i en sak som så til de grader angår befolkningen i Nordkapp»

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

UKESLUTTSøndag trakk rådmann Raymond Robertsen seg fra sitt verv som styreleder i FeFo. Den samiske avisen Ságat var rask med å gi seg selv æren for denne beslutningen. «Trekker seg fra FeFo etter Ságat-spørsmål», var tittelen. Som om det var en konsekvens av at en av deres journalister hadde sendt Robertsen en mail med kritiske spørsmål – hvilke spørsmål som ble stilt får vi ikke vite. Robertsen avviser selv at Ságats spørsmål har noe med saken å gjøre.

Det er over en måned siden at spørsmålet rundt dette ble stilt, da Tor Mikkola (Sp) fremmet en interpellasjon ved forrige kommunestyremøte. Der foreslo han blant annet at rådmannen skulle trekke seg fra styrelederrollen i FeFo. Dette var, ifølge ordføreren, uaktuelt og det skulle ikke være noen tvil om at rådmannen var habil i saker som angår FeFo.

Derfor fremstår det merkelig at rådmannen skal ha bedt om en juridisk vurdering av hans egen og ordførerens habilitet «for en tid tilbake» som det heter i pressemeldingen fra søndag. Hvorfor gjøre dette i stillhet? Hvorfor ikke nevne dette når problemstillingen blir tatt opp i kommunestyret? Man skulle tro det var mer ryddig. Kanskje tilliten til administrasjonen kunne blitt styrket, i stedet for svekket – som mange gir uttrykk for.

Tirsdag var den eneste saken i kommunens planutvalg unntatt offentlighet. «Presentasjon av områder som behøver særskilt avveiing i arbeidet med områdeplan Nordkapphalvøya» heter saken som hverken avisen eller medlemmene i planutvalget fikk vite noe om på forhånd.

I en epost til Finnmarksposten viste rådmannen til paragraf 14 i offentlighetsloven som sier at kommunen kan unnta saker som den utarbeider for sin egen interne saksgang. «Jeg vil samtidig opplyse om at det ikke dreier som om noen dokumenter i saken. Planutvalget vil få en presentasjon av noen sentrale problemstillinger som administrasjonen arbeider med, og planutvalget vil kunne gi innspill til videre saksbehandling. Administrasjonen vil legge frem sin innstiling i saken 25.mai.», skriver han.

Vi mener det er fornuftig av rådmannen å trekke seg fra vervet i FeFo. At FeFo og Nordkapp kommune er blitt motparter i en sak som har vokst seg stor og sterk, var nok vanskelig å forutse, men slik situasjonen ble, hadde ikke Raymond Robertsen noe annet valg enn å trekke seg fra styreledervervet. Vi mener imidlertid at kommunen burde vist langt større åpenhet i en sak som så til de grader angår befolkningen i Nordkapp. Hemmeligholdet gagner ikke saken.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags