Gå til sidens hovedinnhold

Dette kan være en tikkende bombe. Slik unngår du den

Artikkelen er over 1 år gammel

Forsikringsselskapet if ber folk tenke gjennom flere ting.

(iFinnmark)

1871 vannskader som oppsto i landets mange bygg i fjor, skyldtes slitasje eller høy alder på varmtvannsberedere. Vannlekkasjene utgjorde skader for 96 millioner kroner i hjem og bedrifter, opplyser forsikringsselskapet If i en pressemelding og refererer til tall fra Finans Norge.

Veldig mange av de mest omfattende vannskadene skjer i borettslag og sameier der varmtvannsberederne står i skap uten sluk på kjøkkenet. Konsekvensene kan i noen tilfeller være at vannlekkasjen sprer seg til flere leiligheter, ifølge informasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet.

Finn ut når tid den ble produsert

Han sier videre at det for mange ikke står øverst på listen over ting man må gjøre, å skifte ut varmtvannstanken. Han minner om at den fort kan bli en tikkende vannbombe. Han vil derfor på det sterkeste anbefale folk å vurdere å nettopp bytte den ut når levetiden på 15 til 20 år går ut. Det er lett å finne ut produksjonsåret, for det står på tanken.

– Skriv dette året stort og tydelig med tusj på siden av berederen, så det er lett å se. Alternativt året tanken er montert. Varmtvannsberederen er kanskje hjemmet kjedeligste gjenstand, og det er smart å ha en tydelig påminnelse om når det er på tide å bytte, sier informasjonssjefen i If.

Det er også lurt å sjekke årlig om det er har oppstått lekkasje rundt berederen, samt se etter tegn på rustdannelse eller andre skader.

Sjekk dette før bytte av bereder

Før i tiden var det lov å installere varmtvannsberedere på kjøkken og rom uten lekkasjesikring. Det er det ikke lengre, ifølge han.

– Skal du bytte ut den gamle berederen din, og den står i et kjøkkenskap uten sluk, bør du få montert vannseniorer og vannstoppeventil. Det er også mulig å installere en slik ventil på berederen du har i dag, for sikkerhets skyld, sier Sigmund Clementz i If.

Den som skulle ta lett på dette og bli den uheldige som får vannlekkasje, vil kunne få en kjedelig opplevelse i flere uker med tørking av bolig, og håndverkere inn og ut av døren.

Kommentarer til denne saken