Gå til sidens hovedinnhold

Enklere å bli testet ved mistanke om korona

Fra 12. august kom det nye regler for testing av Covid-19. Nå trenger man ikke legeerklæring for å bli testet.

Nordkapp kommune forteller at det er noen viktige punkter som må oppklares slik at man ikke blir skuffet når man ber om en slik test.

Testen må nødvendigvis gjøres på helsehuset, og for at det skal foregå på en riktig og trygg måte må man ta kontakt via helsenorge.no, eller ringe helsehuset før kl. 10:00 på telefon 784 76 660. Da vil man få en laboratoriehenvisning og tidspunkt/teststed for testen.

Kommunen presiserer at pasienten må ha mistanke om sykdom/smitte, og ikke bare et ønske om å bli testet.

Endringer og testkriterier fra Folkehelseinstituttet om testing kan leses her.

Hvorfor ikke teste alle

Om man spør seg hvorfor man ikke tester alle hele tiden, kommer kommunen med svar:

Vi er i hovedsak fremdeles bekymret for testkapasiteten og tilgang på testutstyr. Dette er ikke fritt tilgjengelig og porsjoneres ut til de kommuner som har faktiske smitteutbrudd.

En av årsakene til at man tester mer nå er at de symptomene som ble beskrevet tidligere i vår som kriterier for mulig Covid-19-smitte også oppstår i en del andre tilstander. Ved ordinær forkjølelse eller pollenallergi vil man kunne få rennende nese, vondt i halsen osv.

Vi ønsker derfor at folk også vurderer litt selv, sammen med legekontoret. Om man ikke har vært på reise eller har helt typiske symptomer på Covid-19, og vi ikke har hatt utbrudd her i kommunen, kan man godt slippe test.

De opplyser og om symptomer:

Feber, hoste, tung pust som hovedsymptomer. Man kan også ha hodepine, slapphet, nedsatt lukte- og smakssans, muskelverk, sår hals, rennende eller tett nese.