Gå til sidens hovedinnhold

Erna fikk korona-smekk på 20.000 kroner

Statsminister Erna Solberg får et forelegg på 20.000 kroner etter 60-årsfeiringen på Geilo.

(iFinnmark)

Statsminister Erna Solberg (H) får et forelegg på 20.000 kroner etter 60-årsfeiringen på Geilo i vinterferien. Ektemannen Sindre Finnes slipper.

– Selv om loven er lik for alle, er ikke alle like, sa politimester Ole B. Sæverud i Sørøst politidistrikt da han fredag informerte om hvordan politiet har vurdert saken mot statsministeren og hennes ektemann etter to familiesamlinger i forbindelse med Solbergs 60-årsdag i februar.

Mens ektemannen Sindre Finnes slipper med påtaleunnlatelse – konstatering av skyld, men uten straffereaksjon – må Erna Solberg selv tåle et forelegg på 20.000 kroner etter feiringen. Hun er «landets fremste tillitsvalgte», og nettopp denne rollen har vært avgjørende for at politiet har konkludert med å ilegge en straffereaksjon.

– Hun har ved en rekke anledninger frontet regjeringens beslutninger om tiltak for å motvirke pandemien. Det vurderes derfor som riktig å reagere med straff for å opprettholde publikums tillit til smittevernreglene, sa Sæverud.

– Ikke forskjell på folk

Frp-leder Siv Jensen sier at hun tar til etterretning at statsminister Erna Solberg (H) får 20.000 i bot.

– Vi tar til etterretning at politiet har valgt å ilegge statsministeren et forelegg for brudd på regelverket. Det beviser at det ikke er noen forskjell på hun som lager regelverket og vanlige folk, det skal det heller ikke være, sier hun.

Restaurantbesøk

Solberg har selv fortalt at familien 26. februar dro på restaurant i den tro at det var den beste måten å ivareta smittevernet på. Selv deltok hun ikke på middagen. Dagen etter samlet storfamilien på 14 seg, deriblant statsministeren, i leiligheten Solberg hadde leid, hvor de spiste sushi.

– De praktiske avtalene for alle gjestene ble gjort av Solbergs mann, men etterforskningen har avklart at Solberg var med på beslutningen om at de skulle spise ute, hun kjente til hvor mange som skulle delta og valgte selv hvilken restaurant de skulle bestille bord på, sa Sæverud i sin redegjørelse.

Statsministeren måte imidlertid haste til Oslo universitetssykehus fordi hun fikk problemer med et øye denne kvelden og kunne derfor ikke delta på restaurantmiddagen. Hun var imidlertid med på sushifeiringen dagen etter.

Solberg beklager

Politiets konklusjon er at både Erna Solberg og Sindre Finnes begikk brudd på den samme lovbestemmelsen, men at bare en av dem skal straffes. Innarbeidet praksis i Sørøst politidistrikt innebærer nemlig at det ikke skal reageres med straff hvis ikke særlige forhold tilsier det.

– Jeg har ingen kommentar, sier Sindre Finnes til NTB.

Uavhengig av etterforskningen har Solberg allerede beklaget at det ble holdt samlinger med flere enn ti familiemedlemmer de to dagene og medgitt at hun ikke hadde god nok kunnskap om regelverket.

– Jeg som hver eneste dag står og forteller om smittevern til det norsk folk, burde kunnet reglene bedre. Men sannheten er at jeg ikke har sjekket reglene godt nok, og dermed ikke fått med meg at når en familie går ut sammen og er flere enn ti stykker, så er det faktisk et arrangement, sa Solberg da NRK meldte om saken.

Ap krever innsyn

Etter at statsminister Erna Solberg (H) ble ilagt et forelegget, ber Ap om fullt innsyn i dokumenter om saken.

VG har tidligere skrevet om dokumenter sendt mellom departementer rundt saken, som offentligheten ikke har fått innsyn i.

– Nå forventer jeg at offentligheten får innsyn i de hemmeligholdte regjeringsdokumentene knyttet til denne saken. Begrunnelsen for å ikke gi innsyn var at Statsministerens kontor (SMK) ikke ville forstyrre en pågående etterforskning. Nå som etterforskningen er over, forventer jeg at Solberg setter en stopper for hemmeligholdet, sier stortingsrepresentant Cecilie Myrseth (Ap).

Godtar boten

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun godtar forelegget på 20.000 kroner etter 60-årsfeiringen på Geilo i vinterferien.

– Jeg tar politiets avgjørelse til etterretning. Tidligere har jeg sagt at hvis restaurantbesøket blir fulgt opp med bøter, så skal vi selvsagt gjøre opp for oss. Jeg beklager det som skjedde, og kommer til å betale boten, sier Solberg til NTB.

Fredag ble det kjent at statsministeren får et forelegg på 20.000 kroner etter 60-årsfeiringen på Geilo i vinterferien.

Solberg og familien samlet flere enn ti personer to dager etter hverandre i vinterferien for å feire. Først var familien uten Solberg på en restaurant, før de neste dag samlet alle 14 i en leilighet på Geilo.

Da saken ble kjent startet politiet etterforskning om det mulig brudd på koronareglene.

– Selv om loven er lik for alle, er ikke alle like, sa politimester Ole B. Sæverud i Sørøst politidistrikt da han informerte om hvordan politiet har vurdert saken mot statsministeren og hennes ektemann, Sindre Finnes.

Ektemannen slapp unna med påtaleunnlatelse, som er konstatering av skyld, men uten straffereaksjon. For Hallingstuenes del, hvor middagsselskapet ble holdt, er saken henlagt.

(©NTB)

Kommentarer til denne saken