Gå til sidens hovedinnhold

Feiret 115-åring i ny drakt: – Viktig å holde denne historien levende

15. september 1905 ble Slettnes fyr tent for første gang. Tirsdag ble 115-årsdagen feiret av rundt hundre med taler, sang, pølser, is og brus.

(iFinnmark)

Bursdagsbarnet framsto i nyrestaurert drakt etter at Kystverket i sommer og høst har tatt første del av et omfattende restaureringsprosekt. Det 39 meter høye fyret og maskinhallen er sandblåst og malt. Og trapper og dører er restaurert. Neste år står andre bygninger for tur.

Bursdagsfeiringen på dagen 115 år etter at fyrlykta ble tent for første gang, var et samarbeid mellom Kystverket og samarbeidspartneren Gamvik museum, og med økonomisk støtte fra Gamvik museums- og historielag.

Markeringen ved fyrfoten ble åpnet av trubaduren Thor-Erling Korsnes fra Mehamn som sang «Har du fyr» og et knippe andre sanger som både kledde fyret og anledningen. Jubilanten ble deretter ble hedret med hilsningstaler på dagen.


Klart budskap

Gamviks ordfører, Alf Normann Hansen, hadde et klart budskap til eieren av fyret, Kystverket:

– Nå som det ikke bor folk fast på fyret lengre, blir det desto viktigere å holde denne historien levende. Minner står ofte i fare for å bli svakere med årene. Dem vil kun holde seg sterke og levende om bygninger og fyr holdes vedlike. Og at det er aktivitet og folk i dem. Dette arbeidet vil i framtiden kreve en betydelig innsats av eiere, slik at hus og eiendom kan være til glede og bruk for flere i framtiden, sa Hansen.

Kystverkets representant, overingeniør Lennart Karlsen, understreket betydningen av det gode lokalesamarbeidet om forvaltning og formidling av kulturminnet Slettnes fyr.

– Kystverket er avhengig av et godt samarbeid med andre aktører som ønsker å formidle den gamle fyr- og kystkulturen for allmennheten. Her på Slettnes har vi i over 10 år hatt et godt samarbeid med Gamvik museum og Musene for kystkultur og gjenreisning i Finnmark. Jobben de gjør med sin tilstedeværelse, som vertskap med formidling av historie og med sitt bidrag til vedlikehold, setter vi i Kystverket veldig stor pris på, sa Karlsen.

Takket Kystverket

Nestleder i styret i Museene for kystkultur og gjenreisning i Finnmark, Jan Erik Raanes, takket Kystverket for sommerens innsats med restaurering av fyret og maskinhallen, før han snakket direkte til bursdagsbarnet:

– Nå kommer folk fra hele verden for å se på deg, og vi tar godt imot dem og vi forteller om deg. Det skal folk her fortsette med i minst hundre år til.

Markeringen ble avsluttet med at de frammøtte sang fødselsdagssangen for 115-årsjubilanten. Så ble det servert pølser, is og brus til gjestene, slik en gjør i et skikkelig fødselsdagskalas.

Litt historikk

Slettnes fyr som er det nordligste på fastlandet og det eneste av støpejern i Finnmark, ble bygd i perioden 1903-1095. Da tyskerne trakk seg tilbake høsten 1944, sprengte de fyret og brente ned øvrige deler av Slettnes fyrstasjon. Ødeleggelsen av fyret var imidlertid ikke fullstendig. Den nederste delen sto igjen. Denne ble benyttet da fyret ble bygd opp igjen etter krigen og gjort høyere (39 meter).

Arkitektene Gudolf Blakstad og Herman Munthe-Kaas stod bak tegningene av de nye bygningene i 1948. Det ble oppført lave bygninger i tre og betong rundt fyret. Blant annet ble det reist to beboelseshus, et fjøs, utedo, naust og maskinhus som tilsammen danner et tun. Byggearbeidet tok tre år og kostet 944.787 kroner.

I 1998 ble fyret fredet som kulturminne.

(Kilde: Wikipedia)

Kommentarer til denne saken