Finnmark nær å notere landets første tropenatt

Av

Tåke skaper forsinkelser i Rogaland. Finnmark varmest i landet onsdag morgen med temperaturer opp i 25,6 grader. Sverige kan få rekordhete.

DEL

(iFinnmark) (Nettavisen): I morgentimene onsdag er det Finnmark som har de høyeste temperaturene i landet.

- På Nyrud målestasjon i Sør-Varanger ble det målt 25,6 grader klokka 09, forteller statsmeteorolog Magnus Ovhed til Nettavisen.

Nesten tropenatt i Finnmark

I Båtsfjord ble det samtidig målt 25 grader. Natt til onsdag var Båtsfjord nær ved å notere landets første såkalte tropenatt da det ble målt 19,5 grader på det kaldeste.

Begrepet tropenatt brukes av norske meteorologer om netter hvor minimumstemperaturen er 20 grader eller mer.

- Det er på kysten vi oftest måler tropenetter, selv om makstemperaturen på dagen gjerne er høyest i innlandet, ifølge Meteorologisk institutt.

- Kraftig høytrykk

Meteorologen venter å se mye fint vær og høye temperaturer mange steder i landet denne uken. Temperaturprognosene viser flere steder 30 grader eller mer, blant annet i Trondheim kommende helg.

- Det som dominerer værsituasjonen nå er et kraftig høytrykk som ligger over Sentral-Europa og Skandinavia. Videre har vi et lavtrykk vest for Irland som skyver varmluften nordover. Varmen i Sentral-Europa kjøles etterhvert litt, men går nordover. Samtidig får Øst-Finnmark pålandsvind og synkende temperaturer, mens resten av landet - opp til Sør-Troms - får veldig varme sommertemperaturer, sier Ovhed om utviklingen denne uken.

Godværet ventes å holde seg, men høytrykket svekkes litt neste uke.

Sør-Norge kan få årets første tropenatt til helga, lyder prognosene. Men det forutsetter at sjøtemperaturen øker litt først.

Venter opp i 37 grader i Sverige

Samtidig er svenske meteorologer ute og advarer for ekstrem hete. I Hudiksvall i Hälsingland ved Bottenviken øst i Sverige ventes temperaturen å komme opp i 37 grader de nærmeste dagene, skriver Aftonbladet.

Varmerekorden i Sverige er 38 grader.

Den svenske meteorologitjenesten SMHI har gått ut med et varsel for høye temperaturer i Stockholm, Uppsala, Västmanland, Gävleborg, Östergötland, Kalmar, Kronoberg, Jönköping og deler av Västra Götaland.

I Frankrike ble det satt varmerekord flere steder tirsdag, ifølge Meteorologisk institutt. Onsdag fortsetter hetebølgen, og den gamle rekorden på 40,4 grader i Paris (1947) kan falle.

Stigende sjøtemperatur

Meteorologene ser at sjøtemperaturene stiger. Utenfor Varangerhalvøya er det onsdag morgen mellom 9 og 10 grader i overflaten, mens det er 17-18 grader i Skagerrak. Det er blant annet satellittmålinger som viser dette.

Morgentåke skapte forsinkelser

I morgentimene onsdag var det tåke i deler av landet. Tåke var ikke veldig tjukk, og meteorologene ventet at den raskt ville tørke opp.

Flere ferjeforbindelser i Rogaland var enten forsinket eller innstilt onsdag morgen på grunn av tåke, melder NTB. Helikoptre og enkelte fly fikk også problemer.

Minst tre helikopteravganger ble forsinket, mens det var mindre forsinkelser på innkomne fly på Sola, ifølge Stavanger Aftenblad.

Badetemperaturene øker

Tirsdag begynte badetemperaturene å bikke 20 grader flere steder, blant annet ble det målt 21 grader på Sjøstrand og 22 grader på Hvalstrand, begge Asker og 20 grader i sentrum av Sandefjord i Vestfold. Klokka 06 onsdag morgen ble det målt 20 grader på Olavsberget i Porsgrunn, viser oversikten på yr.no.


Artikkeltags