Bente og John Erik skal lede FeFo. – Vil jobbe for at finnmarkingene sjøl skal forvalte og utvikle ressursene våre

LEDER STYRET: Bente Haug og John Erik Pedersen.

LEDER STYRET: Bente Haug og John Erik Pedersen. Foto:

– Jeg er godt kjent med hva styrevervet innebærer.

DEL

(iFinnmark) Bente Haug er ny styreleder i Finnmarkseiendommen (FeFo). Det ble klart under FeFos styremøte i Lakselv mandag.

Haug følger dermed Máret Guhttor som ble valgt som styreleder i juni fjor etter at Raymond Robertsen trakk seg som leder.

Haug er leder ved Institutt for reiseliv og nordlige studier ved UiT Norges arktiske universitet i Alta og mangeårig folkevalgt for Arbeiderpartiet, skriver FeFo i en pressemelding.

Godt kjent

– Jeg har sittet i styret til FeFo siden 2012, jeg har vært nestleder i to runder og også konstituert styreleder siden i sommer. Så jeg er godt kjent med hva styrevervet innebærer. Det å skulle lede styret er likevel en spennende utfordring i en så viktig organisasjon som det FeFo er, sier Haug på telefon mandag kveld.

– Hvordan ønsker du å sette ditt eget avtrykk gjennom styrevervet?

Vil styre sjøl

– FeFo skal til enhver tid utvikle seg i takt med samfunnet rundt. Når det er sagt så har jeg, kanskje i større grad enn tidligere styreledere, en ambisjon om FeFo som utviklingsaktør. Her vil den viktigste jobben være å sørge for at det er vi finnmarkinger som sjøl utvikler og forvalter de enorme naturressursene vi har her i fylket vårt. En verdiskapning som skal styres av finnmarkingene og hvor avkastningen skal gå tilbake til oss.

– Kan du gi et eksempel?

– Ta for eksempel det at finske turoperatører ikke skal komme med sine kunder over til Norge og fiske på islagte vann i Finnmark. Da må de i så fall koble seg på aktører i Finnmark. Og ta for eksempel vindkraft, med alle mulighetene som ligger her. På alle fronter er det viktig at vi selv sitter i førersetet og ikke lar utenlandske eller interesser utenfor Finnmark ta over styringen, sier Bente Haug.

Fylkestingets tur

John Erik Pedersen er valgt som nestleder og tar dermed over for Mathis Nilsen Eira. Pedersen er organisasjonsrådgiver i Arbeiderpartiet.

Fylkestinget i Finnmark og Sametinget oppnevner tre styremedlemmer hver til FeFo, mens styret selv oppnevner leder. I år med partall skal styrelederen være utnevnt av Sametinget, mens i år med oddetall skal styreleder utnevnes av fylkestinget.

Styrelederen har dobbeltstemme i saker med stemmelikhet.

LESO OGSÅ: Saken skulle bare være en formalitet. Så brukte hun dobbeltstemmen sin og endret alt

LES OGSÅ: Sterkt kritisk til at Máret Guhttor trumfer gjennom flere FeFo-vedtak med dobbeltstemmen sin

FeFo-styret

Styret består nå av leder Bente Haug, nestleder John Erik Pedersen, styremedlem Jo Inge Hesjevik, Máret Guhttor, Mathis Nilsen Eira og Line Kalak. I tillegg er Erik Sundland ansattes representant.

Artikkeltags