Gå til sidens hovedinnhold

«Forskjellen på din og vår pendling er at vi vanlige lønnsmottakere må betale rubbel og bit selv»

Artikkelen er over 1 år gammel

Finnmarksdebatten Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(iFinnmark)

Endelig kom dere på banen, Bengt-Rune Strifeldt og til dels Marianne Haukland.

Deltakelsen og tilstedeværelsen fra dere i regjeringens vedtatte endring i pendlerfradraget har vært fjern og kritikkverdig. Først etter press og flere etterlysninger kom dere noe motvillig på banen.

Les bakgrunnen: SAS-Marit frykter hun må flytte for å beholde jobben: – Det er helt på trynet

Innlegg fra Bengt Rune Strifeldt: Du har min sympati, Marit Hansen

Argumentasjonen til dere begge vil vi kort beskrive slik; sjokkerende, svikefull og hoderystende. I Finnmarksendinga på NRK påstår Haukland at endringene i pendlerfradraget «er med på å få folk til å flytte til Finnmark».

Du snakker om virkelighetsfjern argumentasjon!!!

Dette bekrefter med all tydelighet at Haukland med sine privilegier ikke har den minste anelse om hvilke konsekvenser dette vil ha for pendlende arbeidstakere.

Som du, Bengt-Rune Strifeldt, uttaler selv i FD,17.okt.2019. «Du har også selv pendlet i mange år.»

Forskjellen på din og vår pendlerstatus er at vi vanlige lønnsmottakere må betale rubbel og bit selv. Vi er ikke tilgodesett med fantastiske privilegier.

Vi vil minne om hva tidligere arbeidsminister fra Frp, Robert Eriksson, uttalte til Dagbladet 04.nov.2015: «Pendling blir enda viktigere fremover, folk må flytte på seg for å få jobb.»

To år etter Eriksson og Frp's offisielle holdning til pendlig, gjør dagens regjering med finansminister Siv Jensen helomvending. Det er kanskje dette samme Siv Jensen mener med sin uttalelse "Frp framstår i dag med flere ansikter enn ett".

Frp og Høyre synes ikke å plages nevneverdig av helomvendingen og hukommelsestapet. Partifellene til Strifeldt og Haukland, Gisle Meininger Saudland (Frp) og Ingunn Foss (Høyre), begge stortingsrepresentanter fra Vest-Agder, uttaler til Fædrelandsvennen mandag 09.sep.2019 følgende: «Jeg har stor forståelse for at pendlere reagerer på skatteskjerpelsen. Jeg pendler selv ukentlig og ser at det blir mye dyrere å fylle to kjøleskap. En kjøper gjerne dyrere mat når en ankommer pendlerleiligheten søndag kveld.»

Vi vet ikke om vi skal le eller gråte over en slik flåsete argumentasjon.

Foss uttaler i samme intervju at hun ikke «kjenner til detaljene», men viser til politisk rådgiver M. Weierud i finansfraksjonen i Høyres stortingsgruppe.

Slik svarer altså to tillitsvalgte Stortingspolitikere vår unge, nyetablerte kollega, Oda Herlofsen, pendler fra Kristiansand.

Vi håper virkelig at hovmod står for fall.

Argumentasjonen som fremføres av Strifeldt for endringene er: «Pendlere fra EØS land krever en stor del av fradragene, altså utenlandske statsborgere som arbeider i Norge.

Kontroller har også avdekket et stort omfang av uberettigede fradrag».

Nettopp... Der kom katta ut av sekken.

Så utenlandske arbeidstakere er årsaken til at norske pendlere mister fradraget. For et syltynt argument.

Vi misliker sterkt å bli mistenkeliggjort på et slikt tarvelig grunnlag. Til orientering; vi blir avkrevd nitidig dokumentasjon på absolutt ALT vi krever på fradraget.

Heldigvis befinner vi oss i en virkelig arbeidshverdag der vi ikke har anledning og samvittighet til å føre utgifter med gaffel. Som bosatte i henholdsvis Hammerfest og Nordkapp kommune fokuserer vi på pendling UT/INN av Finnmark.

Tall innhentet fra Statistisk Sentralbyrå 24.okt.2019 sier følgende: Arbeidstakere som pendler UT av Finnmark fylke er 2.155 personer. De skatter til sine respektive distriktskommuner i fylket. Arbeidstakere som pendler INN til fylket er 1.544 personer.

Vår krystallklare overbevisning er som følger: Vi er blitt sviktet av våre folkevalgte tilhørende regjeringspartiene.

Her har vi å gjøre med en regjering som lager mest mulig snubletråder for de som avhenger av pendling til/fra jobb. Kun ett ord duger; skammelig.

«Levende lokalsamfunn for fremtiden», er navnet på distriktsmeldingen regjeringen fremla for Stortinget. Den kan beskrives som verdiløs.

Endringene i pendlerfradraget er ett av flere tiltak i en sentraliseringspolitkk. Det synes heller ikke å plage Frp og Høyre nevneverdig.

Vi trodde politikerne fra Finnmark som ble valgt inn på Stortinget ville stå på for Finnmarks befolkning. Dette er ikke bare trist, vi er ganske forbanna når vi opplever sviket.

Vår oppfordring til Strifeldt og Haukland følger her:

Kom høylytt på banen ovenfor egen regjering med følgende beskjed: DET ER ALDRI FOR SEINT Å SNU.

Kommentarer til denne saken