Gå til sidens hovedinnhold

Kommunene i Troms og Finnmark får 74,4 millioner til næringsutvikling

Regjeringen vil sette av 74,4 millioner kroner til kommunale næringsfond i Troms og Finnmark. Her kan bedrifter søke om midler som kan få opp aktiviteten og skape nye arbeidsplasser.

- Koronapandemien har ført til store utfordringer for næringslivet i Troms og Finnmark, særlig innenfor reiseliv og opplevelsesbransjen. Overnattings- og serveringsvirksomheter er hardt rammet, og halvparten av alle lønnstakerne i denne bransjen er permitterte. I kommuner som Nordkapp, Gamvik og Kautokeino var arbeidsledigheten på over 9 prosent ved utgangen av mai, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

Gjennom de kommunale næringsfondene kan bedriftene raskt få tilgang til nødvendig kapital, slik at de kan få opp aktiviteten og skape nye arbeidsplasser. Pengene kan blant annet brukes til direkte bedriftsstøtte, destinasjonsutvikling og tiltak for å styrke samarbeidet mellom lokale bedrifter. Bedrifter kan for eksempel få midler til markedsføring, mindre investeringer, opplæring, produktutvikling og nyetableringer.

Trapper opp innsatsen

– Når vi nå har fått kontroll på smittespredningen, trapper vi opp innsatsen for å få fart på norsk økonomi igjen, slik at vi kan skape mer og inkludere flere. Med disse midlene kan kommunene legge til rette for at bedriftene i Troms og Finnmark kommer i gang igjen, at flere permitterte kommer tilbake i jobb og at det skapes nye arbeidsplasser, sier Helleland.

Kommunene skal bevilge penger til tiltak som de mener er særlig viktige for å motvirke de negative virkninger av pandemien.

Pengene vil bli fordelt til fylkeskommunene, som skal prioritere kommuner som er hardt rammet av krisen. Tidligere evalueringer viser at kommunale næringsfond bidrar til å styrke, sikre og etablere arbeidsplasser.

Regjeringen har foreslått totalt kr 600 millioner til kommunale næringsfond, og Troms- og Finnmark får74,4 millioner av disse. Fylkeskommunen har to uker på seg til å fordele disse midlene til kommunene i sitt fylket.