(iFinnmark)

Siden 2015 har iFinnmark vært blant mediehusene i landet som har hatt størst fokus på direktesendte fotballkamper. Flere tusen fotballkamper i seriespill eller turneringer har blitt sendt, fra aldersbestemt nivå til seniorer. 

Nå skal satsingen økes betydelig, gjennom å ta i bruk ny teknologi for å dekke fotballkampene. Dette skal gi seerne et mangedoblet utvalg av lokale fotballkamper som sendes direkte.

– Vi er i gang med en stor investering i såkalte AI-kameraer. Disse skal installeres fast på de aller fleste stadionene i Finnmark der det spilles seriespill for damer og menn. Disse kameraene kan produsere kampene automatisk, uten betjening. Teknologien er ganske ny, men allerede leverer disse kameraene relativt høy kvalitet. Og med tiden vil de bli mer og mer intelligente. Men det er ingen tvil om at denne teknologien vil mangedoble antall kamper vi sender, forklarer Stian Eliassen, ansvarlig redaktør for iFinnmark.

Ifølge Eliassen vil kampene som hovedsak foregå med kommentator, bortsett fra kamper i 5. divisjon og en del aldersbestemte kamper. 

iFinnmark har siden midten av mai hatt ett kamera i prøvedrift på kunstgressbanen i Lakselv. Nå har man gjort seg kjent med teknologien, og er klar for å rulle ut ytterligere ti kameraer i Finnmark.

– Vi er allerede i gang med planlegging og avtaler rundt installasjonene. De stadionene der det ikke kreves oppsett av stolper eller master eller ny fibertilknytning, vil bli montert fortløpende i løpet av sommeren. Så kan det være noen stadioner der det kreves mer for å få kameraene i drift, forteller Eliassen.

Litt treg start på sesongen

iFinnmark seere har fått oppleve at det fra årets sesongstart har vært sendt færre kamper fra 2. divisjon kvinner og 4. divisjon herrer enn man opplevde i 2019, som var den siste fulle sesongen. Eliassen forklarer at dette har bakgrunn i valget om å installere såkalte AI-kameraer, og pandemien.

– Gjennom pandemien har idretten ligget helt brakk, og dermed har det vært svært få fotballkamper å sende. Dette har medført at vi har mistet veldig mange av de som har betjent kameraene. Det er slik at vi ofte har studenter og andre unge for å filme kamper, og når det har vært liten aktivitet har man ikke fornyet staben, da mange velger å flytte for å gå på skole og andre ting. Når vi nå ruller ut AI-kameraene falt valget på at vi ikke ønsket å rekruttere nytt mannskap for kun en kort periode. Dermed tar det litt tid før vi er i full produksjon igjen, sier han.

Selv om man innfører «automatiske» kameraer mange steder, vil fortsatt en rekke kamper bli produsert på tradisjonelt vis. Deriblant Piteå Summer Games, som iFinnmark har eksklusiv rett til å sende i Finnmark. Denne turneringen foregår i tidsrommet 1. til 3. juli, med mange påmeldte lag fra Finnmark.

Flytter inn på kontoret

Teknologien medfører også en ny hverdag for de som kommenterer fotballkampene. Nå trenger ikke kommentatorene lenger sitte ved siden av kameraet som sender kampen.

– På linje med det mange innfører innenfor mange direktesendte idretter, vil vi også ta i bruk såkalt «offtube-kommentering». Dette betyr at kommentatoren ikke nødvendigvis trenger å sitte på arenaen der kampen spilles. Kommentatoren kan sitte på stadion, eller på kontoret. Dette har vi testet ut på et stort antall kamper denne sesongen, og det er noe vi vil videreføre. I sum gir løsningen med AI-kameraer og «offtube-kommentering» mindre teknisk kompleksitet, og dermed vil også driftssikkerheten bli bedre, sier Eliassen.