Gå til sidens hovedinnhold

Påsken som vi aldri glemmer

Artikkelen er over 3 år gammel

Selv har jeg vært så heldig å ikke bli særlig påvirket av snøkaoset som har hersket i «bygda Nord-Norge» i påsken, bortsett fra at flyet vi hadde bestilt fra Alta til Oslo måtte lette uten oss, og vi måtte punge ut noen tusen for å komme oss avgårde luftveien istedenfor bussveien.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det var en strek i regningen, men ikke noe å bry seg om i forhold til alle som har vært isolert hele påsken og hatt problemer med å skaffe seg både mat og medisiner.

Man kan gjerne sitte her i sør og spøke om at så å si hele Finnmark er avstengt, men for dere som har vært nødt å leve oppi det i påsken så har det nok ikke vært noe å le av.

Selv om det har vært helt krise for dere hjemme, så er jeg veldig imponert over hvordan dere har håndtert det.

Som flere allerede har påpekt, så hadde sannsynligvis ikke lokalbefolkningen stilt sånn opp for hverandre om dette hadde skjedd lenger sør, og lenger sør hadde folk hadde antakeligvis vært mer opptatt av å berge seg og sitt istedenfor å stille opp for naboene, måke hverandre ut, og sørge for at folk får tatt påskehandelen med båt.

Jeg blir ordentlig rørt av å se hvor langt dere strekker dere for hverandre, og jeg blir stolt av å være nordlending selv.

Man kan jo også spørre seg om dette hadde skjedd for eksempel i Oslo, hva slags dekning det hadde fått fra media og hvordan myndighetene hadde tatt tak i det?

Jeg tror ikke Oslo hadde blitt ignorert og overlatt til seg selv den første uka fordi «man må tåle litt snø», og jeg tror ikke uværet hadde fått styre på i dagevis uten at noen hadde grepet inn utenfra og hjulpet innbyggerne som var isolert og uten mat til både seg og småbarn.

I Sør Norge derimot, kommer det nyhetsinnslag bare folk har vært nødt til å skifte til vinterdekk.

Det er på en måte en velkjent sak at i nord, så får vi ikke panikk av snø og snøvær, men det betyr likevel ikke at vi skal være nødt til å tåle å bli innesnødd og bokstavelig talt isolert fra omverdenen.

Det er ganske provoserende å lese på sosiale medier at vi er «grinete nordlendinger som ikke tåler dårlig vær», når det ikke er dårlig vær det handler om.

Vi tåler dårlig vær. Vi tåler både slaps, snømåking, snøstorm, strømbrudd og sommer med 7 grader og overskyet mesteparten av tida. Det betyr likevel ikke at vi skal være nødt å tåle et titalls ras, isolasjon, matmangel, medisinmangel og null mulighet for å komme oss til sykehus og legehjelp.

Heldigvis er vi både løsningsorientert og fulle av drivkraft i nord, så lokalbefolkningen har tatt seg av utfordringene på egenhånd, og det kan vi være sjeleglad for.

Den siste uka har jeg kjent litt på at vi i Nord Norge, vi må liksom klare oss litt selv.

At Troms og Finnmark på riksdekkende tv blir omtalt som en «bygd» gjorde ikke akkurat saken bedre.

Vi lærer så lenge vi lever, og dette rett ut snøhelvetet som oppsto var det nok ingen som var forberedt på. Jeg håper selvfølgelig ikke at det er noe vi trenger å oppleve igjen, men om det skulle bli sånn at det oppstår en lignende situasjon om ett eller ti år, så har vi i alle fall vært gjennom det en gang før og kjent på kroppen hvor omfattende det kan være.

Til dere som ble værfast hjemme i påsken; det ble kanskje ikke den påsken dere hadde håpet på og planlagt, men vi kan trygt si at dette blir påsken som ingen glemmer!