Gå til sidens hovedinnhold

Miljøvennlig infrastruktur i Troms og Finnmark

Miljø er en stor prioritert over hele landet, men vi Troms og Finnmark er ikke bortskjemt med gode miljøvennlig løsninger, skriver Thomas Grønnli Pettersen i LO Troms og Finnmark.

Pressemelding

Vi regnes ofte som et unntak i Norge, kanskje er det på tide å endelig satse på ting hos oss som mange andre plasser i landet tar som en selvfølge. Om vi skal på noe i egen region så må vi legge av 1 dag ekstra bare for å komme oss til og fra det vi skal på.

Etter kutt i flytilbudet i region er vi spesielt i Finnmark ikke bortskjemt med flyavganger til Tromsø, prisen har økt kraftig som gjør at vi som ikke har et alternativ for å komme oss rundt må betale dyrt.

Widerøe er å regne som trikk og t-bane for vår befolkning. Alternativene er heller ikke mange til fly, vi har ikke tog, t-bane, trikk eller et busstilbud som gjøre at vi kan komme oss rundt i hele region effektivt.

Nord-Norge banen og Jernbane Kirkenes-Rovaniemi er de to store tog diskusjonene som går i region. Nord-Norge banen som skal knytte på Troms og Finnmark til resten av tog bane nettet stopper ifølge planleggingen i Tromsø. Finnmark som alene er større enn Danmark, kan få tog bane fra Rovaniemi i Finland til Kirkenes. Jeg tror det er viktig å legge mer over gods trafikken over på bane for å kutte i utslippene langs veien, samtidig som man frakter passasjer. Resten av Finnmark står igjen med ingen jernbane, derfor er det viktig at disse to prosjektene til syvende og sist blir koblet på hverandre for å skap en helhet og et alternativ til fly.

Nord-Norge banen har vært utredet før av jernbanedirektoratet, men vi trenger en ny utredning som tar for seg oss Finnmark, hvor den skal gå og hva den skal være. Folk har ulike oppfatninger av hva Nord Norge banen er, derfor er det viktig med ei løsning på hva, og hvor får man for den i NTP (Nasjonal Transport Plan) der alle store samferdsels satsninger i Norge skal inn.

LO mener at miljøvennlig løsninger er viktig for at vi skal bidra til å det være med på det grønne skifte også her i Troms og Finnmark, da må vi ha et tilbud som gjør at vi kan være med å velge ting som er bra for miljøet.