Gå til sidens hovedinnhold

Nå åpner kranene igjen og pubeierne gjør seg klar til dyst: – Det er helt herlig. Fantastisk!

Fredag er det igjen lov å servere øl, vin og sprit. Pubeieren jubler for at yrkesforbudet endelig er opphevet.

For abonnenter

Odd-Arne Nilsen er daglig leder og eneaksjonær i Uteliv i Nordkapp AS som driver utestedene Corner og Nøden Pub i Honningsvåg. På spørsmål om det er godt å igjen kunne ha lov å servere en øl til gjestene sine, humrer han:

– Personlig er man jo blitt så bortskjemt nå. Jeg har jo ikke jobba på en måned. Men for bedriften er det jo selvfølgelig kjempebra, humrer Nilsen.

Eneste utfordring er at bransjen kun får en dag på å omstille seg til vanlig drift, blant annet er vaktlista spikret ferdig. Dog forventer ikke Nilsen storinnrykk allerede i kveld:

– Det blir kanskje mer i morgen formiddag. Vi har jo en tradisjon med formiddagspils der man møtes og snakker skit.

Der Nøden har vært stengt under hele pandemien, har Corner holdt det gående hele veien, dog med litt kortere åpningstid og kraftig redusert antall sitteplasser.

– Kravene til smittevern er lettere å håndtere på Corner der vi har større lokaler, sier Nilsen.

Han er såre fornøyd med at spiseplikten ikke ble gjeninnført:

– Den var vanskelig å håndtere, og næringen misbrukte det til slutt. Regjeringen kom opp med egen forskrift som sa det ikke holdt å kjøpe et rundtstykke for deretter å drikke øl. Tenk at man endte opp med en egen forskrift om det, ler Nilsen så telefonen rister.

I Bakvendtland ....

For utestedene i Nordkapp kom skjenkestoppen, om den skulle hatt en annen praktisk betydning enn å tømme bankkontoen til både eierne og de ansatte, cirka to uker for seint. Nordkapp opplevde en voldsom smitteøkning frem til midten av november, og deretter en sakte reduksjon til begynnelsen av desember.

I ettertid har smittetallene vært stabilt lave. Totalt ble 265 personer smittet. Det store flertallet i perioden før skjenkestoppen ble innført på nasjonal basis 13. desember.

– Vi hadde den lokale forskriften. Vi savner at man tar steget videre og lar kommunene avgjøre ting, sier Nilsen.

– Kommunene er både smittevernmyndighet og skjenkemyndighet, det ville vært naturlig at kommunen håndterte dette?

– Ja. Kommunelegen er smittevernmyndighet og kommunestyret skal høre på han. Og det gjorde de når han anbefalte å stramme inn litt i Nordkapp. Vi ordnet opp selv. Etter tre-fire uker så var vi ok.

(artikkelen fortsetter under bildet)


– Helt herlig

Daglig leder Logen Karthigesan ved Havøysund hotell er ikke i tvil hva han føler om at skjenkestoppen er over:

– Det er helt herlig. Fantastisk!

– Det har vært tunge tider med stengte kraner og ikke noe inn i kassa. Det har vært veldig tøft. Så dette var en gledelig nyhet, sier Karthigesan.

Skjenkingen skal skje ved bordene og serveringen stenger klokken 23.

– Forventer du storinnrykk i kveld?

– Nja, for så vidt. Vi har jo bare åpent til klokken 23, og finnmarkingen drar vanligvis ut halv to, humrer han spøkefullt, og legger til:

– Men jeg tror kanskje de tilpasser seg i kveld for ta igjen det tapte. Det har vært skjenkestopp i en måned nå, så folk vil nok benytte seg av tilbudet.

Karthigesan mener likevel at kompensasjonsordningen ikke er helt i takt med den virkeligheten bransjen befinner seg i.

– Jeg synes ikke den er bra nok. Den dekker ikke tapet for oss som sitter i Finnmark. Jeg vet at snøen kommer hvert år, og det heter uunngåelige, faste kostnader, men snømåking regnes ikke, sier han.

– Jeg vet ikke hvordan det er på det sentrale Østlandet, men jeg lover dere – i Finnmark kommer snøen hvert år. Jeg bruker 130.000 kroner i året på snømåking, sier Logen Karthigesan.

(artikkelen fortsetter under bildet)


Optimistisk på Nordkyn

På Nye Hotell Nordkyn i Kjøllefjord snakker vi med en lettet daglig leder, Jan Børre Pettersen:

– Dette var etterlengtet. Det er ikke noen ideell situasjon å stenge puben. Vi merker det i restauranten også at vi ikke har hatt mulighet til å servere øl og vin til maten.

Selv om det har vært vanskelig å drive hotell og pub under pandemien, spesielt med nedstengning i det som vanligvis er høysesong – påske og jul – er Pettersen optimist med tanke på tiden fremover.

– Man kan jo ikke være annet, sier han.

– Med tanke på at kommunen selv er både smitte- og skjenkemyndighet, burde de fått lov til å styre slike type tiltak selv?

– Ja i hvertfall i små kommuner som vår. Kommunen selv har nok bedre oversikt enn sentrale myndigheter.

Pettersen har ikke permittert noen ansatte under skjenkestoppen. Arbeidsoppgavene er lagt om, folk er brukt annerledes enn før, men de har hatt en jobb å gå til. Og selv om beskjeden om gjenåpning kom for bare noen timer siden blir både puben og restauranten bemannet.

– Jaja, vi er klar og åpner puben igjen i kveld, fastslår hotelldirektøren.

Med 55 sitteplasser, avstandsbegrensninger og bordbestilling har Pettersen ikke plass til noe storinnrykk. Dog, alt er relativt, spesielt i disse koronatider:

– Folk må være tidlige ute. Man må bestille bord i forkant via pubens meldingsknapp på Facebook.

Munnbind og avstand

Samtidig beholdes anbefalingen om å holde minst én meters avstand til andre enn de nærmeste, samt ikke ha flere enn ti gjester hjemme.

Munnbindpåbudet videreføres også når det ikke er mulig å holde minst 1 meters avstand i butikker, kjøpesentre, serveringssteder, kollektivtransport, taxi og innendørs stasjonsområder.

Regjeringen har også vedtatt følgende endringer:

  • Det åpnes for opptil 200 personer på innendørs arrangementer med faste sitteplasser.
  • Utendørs idrettsaktiviteter for barn og unge kan gjennomføres som normalt. Innendørs anbefales en gruppestørrelse på 20 personer.
  • Karantenereglene legges om slik at testing kan erstatte karantene i større grad.