Gå til sidens hovedinnhold

Noen fakta om Nordkapp

Artikkelen er over 1 år gammel

Latterliggjøring er et sikkert tegn på at debattanten mangler argumenter, skriver adm dir i Scandic.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

(iFinnmark)

Under overskriften «Hele Norge ler av Nordkapp kommune» harselerer Arne Reginiussen over Nordkapps lokalpolitikere i forkant av områdeplanens behandling. Latterliggjøring er et sikkert tegn på at debattanten mangler argumenter. I Reginiussens tilfelle mangler det også kunnskap om Nordkapplatået og om aktørene som driver der.

LES OGSÅ: Hele Norge ler av Nordkapp kommune

Reginussen ønsker flere aktører på platået. Reginiussen må ha glemt at Nordkappplatået i hovedsak er et vernet naturområde hvor det kun står kun ett bygg som Rica eier og som Scandic leier og drifter. Ingen, hverken i Nordkapp kommune eller andre steder, har tatt til orde for å sette opp nye bygninger i de vernede naturområdene på Nordkapp. Reginiussen er helt alene om å ønske seg flere bygg på Nordkapplatået.

Det er riktig at Scandic krever inn billettpenger på Nordkapp. Dette mener Reginiussen er en kynisk melking av lokalsamfunnet fordi pengene havner «i lomma på Rivelsrud-familien og det børsnoterte selskapet Scandic.» La meg minne om at Rica har investert hundrevis av millioner for å bygge opp reiselivet i Nord-Norge, mens «det børsnoterte» Scandic har 5000 ansatte i Norge og er en av de største private arbeidsgiverne i Finnmark fylke. Dette er ikke kynisk melking, det kalles næringsutvikling.

Det Reginiussen også kan merke seg, er at inntekter ikke er det samme for fortjeneste. Inngangspengene som Scandic krever inn på platået er nødvendig for å opprettholde drift og arbeidsplasser hele året, også de rundt 30 dagene i året da turistene uteblir på grunn av dårlig vær, og de 7-8 månedene da driften ikke er lønnsom. Det koster å drive på et værhardt sted. Scandic på Nordkapp har 33 helårs arbeidsplasser og 75 årsverk, noe som gjør Scandic til en av kommunens største arbeidsgivere. Scandics ansatte betaler skatt til kommunen. Vi støtter Visit Nordkapp med 1,2 millioner i året. I tillegg foreslår Scandic og Rica et nytt fond på 5 millioner i året for å bidra til fortsatt bærekraftig utvikling og bevaring av Nordkapp. Fondet vil kunne øke betraktelig med årene. Når rammebetingelsene er avgjort vil også Rica og Scandic investere opp mot 150 millioner.

Det er riktig at Scandic driver Nordkapp platået alene. Men Scandic er ikke de eneste som tjener penger på Nordkapp. Det gjør alle bedrifter som organiserer og selger turer til Nordkapp, enten det er busselskaper, turoperatører eller Hurtigruten, som med sine billettpriser bør ha god lønnsomhet på platået. Reginiussen mener at Hurtigruten bør få etablere seg på platået, men vet visst ikke at pengene da vil havne i «lommene på» et kapitalfond i London. Fondet eier 80 prosent av Hurtigruten. Men i motsetning til Reginiussen er ikke vi i Scandic opptatt av hvem som eier virksomheter, vi er opptatt av at alle bidrar positivt til reiselivet og lokalsamfunnet.

Rica og Scandics investeringer i Finnmark er ikke småpenger. De er med å opprettholde bærekraftige lokalsamfunn, og det har de vært i mange år. Kommunen kan ikke bestemme hvem som skal drive næring på Nordkapplatået. De kan bestemme hva platået skal brukes til innenfor de bindende juridiske avtalene som ligger til grunn. Jeg håper kommunen vil fatte en beslutning som gir trygghet for våre ansatte og som gjør at vi kan komme i gang med investeringer og planer som vil gagne lokalsamfunnet på Nordkapp.

Svein Arild Steen-Mevold

Adm. Dir.

Scandic Hotels Norge AS.

Kommentarer til denne saken