Nordkapp-saken - en stadig voksende lapskaus

- Det er bra at vedtaket som skal gjøres på torsdag får den oppmerksomheten det trenger, skriver journalist i Finnmarksposten, Stine Serigstad.

- Det er bra at vedtaket som skal gjøres på torsdag får den oppmerksomheten det trenger, skriver journalist i Finnmarksposten, Stine Serigstad. Foto:

- Det skal nok gå en stund før vi kan sette punktum i Nordkapp-saken, skriver journalist Stine Serigstad i dette debattinnlegget.

DEL

MeningerÅ følge med på debatten rundt Nordkapp-saken er engasjerende, slitsomt og frustrerende. For lokale ildsjeler og de som har valgt en «side», er det enkelt – om man ønsker – å velge hva man skal tro og hvem man skal lytte til. Det er enkelt å stemple noe som konspirasjonsteorier, vas og løgn, mens andre innspill får bli deres sannhet.

Som journalist prøver jeg mitt beste på å få med meg alle sidene. Vurdere hvert innspill. Lytte til alle parter. Være balansert.

Jeg har tatt ferie, men bruker timevis daglig på å lese alt som blir skrevet og være åpen for at hvert ord er like sant som det forrige. Samtidig skal jeg være kritisk og sette spørsmålstegn bak hver opplysning. Det er ingen enkel oppgave.

I det debatten har fått bein å gå på og flyttet seg lenger sørover, er det flere feil som har fulgt med. Disse har fulgt saken på vei ned til hovedstaden.

Ifølge regional og nasjonal presse er det mye mer enn områdeplanen som skal behandles på torsdag. Nordkapp kommune har i enkelte tilfeller fått mer makt enn de i realiteten har. Her er noen eksempler på gjentatte faktafeil:

  • Kommunestyret skal avgjøre hvem som får drive Nordkapp-anlegget videre.
  • Kommunestyret skal bestemme om Scandic/Rica får drive på samme måte de neste ti årene.
  • Scandic betaler festeavgift til staten.

Det er ikke rart at saken vokser seg stor, uoversiktlig og komplisert når den stadig preges av faktafeil. Saken omtales lokalt som den viktigste saken i Nordkapps historie. Da er det flaut at rikspressen ikke tar seg bryet med å faktasjekke sakene sine. At «hele Norge ler av Nordkapp» er ikke vanskelig å forstå, når saken fremstilles som at Rica/Scandic bare har tatt seg til rette uten motstand og at det bare er et vedtak i kommunestyret som skal løse hele saken.

I tillegg er det forskjellige aspekter av saken som diskuteres. Noen er opptatt av billettavgiften. Noen er opptatt av råderett og eierskap av platået. Noen er opptatt av arbeidsplasser. Noen fokuserer på om parkeringsplassen skal være offentlig eller privat. Noen er opptatt av habilitet og rolleblanding. Noen mener noe om hvordan Scandic og Rica forvalter området. Noen er mest opptatt av friluftsliv.

Og noen rører alt dette sammen til en stor og tykk lapskaus.

Jeg har fått flere spørsmål om saken skal avgjøres på torsdag. Hvilke sak? Det kommer helt an på hvilke sak du er opptatt av. Det er fortsatt et løyve for innkreving av friluftsavgift som skal behandles. Det er fortsatt en festekontrakt mellom FeFo og Nordkaps Vel som skal i havn. Det skal nok gå en stund før vi kan sette punktum i Nordkapp-saken.

Jeg kunne brukt denne anledningen til å påpeke hvordan flere «parter» med ulike interesser i saken stadig motsier seg selv, fraskriver seg ansvar og tyr til billige frierier til folket. Men jeg lar være.

Det som er bra er engasjementet rundt saken. Det er bra at rikspressen har våknet og satt sitt søkelys på saken – med og uten grundig research.

Det er bra at vedtaket som skal gjøres på torsdag får den oppmerksomheten det trenger.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags