– Vi kan delvis stole på den kystnære beredskapen

IKKE I MÅL: Roger Hansen fra Fiskarlaget Nord mener at man delvis kan stole på den kystnære beredskapen. – Vi har en vei å gå, sa han under seminaret Olje og Jazz i Honningsvåg torsdag.

IKKE I MÅL: Roger Hansen fra Fiskarlaget Nord mener at man delvis kan stole på den kystnære beredskapen. – Vi har en vei å gå, sa han under seminaret Olje og Jazz i Honningsvåg torsdag. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Styreleder for Fiskarlaget Nord, Roger Hansen, mener at man bare delvis kan stole på den kystnære oljevernberedskapen.

DEL

60 fiskefartøy er i dag i den kystnære oljevernberedskapen. 30 av dem er fra Finnmark.

– Hvorfor vil vi være med? Fordi det øker aktiviteten til oss fiskere og gir et økonomisk supplement. Vi lever og høster av en fornybar ressurs. Det er viktig for oss å unngå ting som skaper negativitet rundt oljeutslipp som igjen skaper konsekvenser for oss. Hvorfor er vi aktive som oljevernarbeidere? Fordi vi har en kompetanse som er uunnværlig. Vi kan håndtere utstyr i rom sjø. Vi har den maritime operasjonelle kompetansen, sier Hansen.

Han mener at fiskeres lokalkunnskap er uunnværlig.

– Vi har en helt utrolig og unik kompetanse når det kommer til vær og vind.

Ikke i mål

Videre sier Hansen at fiskefartøyene ikke skal være et alibi for oljevernberedskapen.

– Vi ønsker å være med å styrke og bidra, men vi ønsker ikke å være et alibi for oljeberedskapen. Gjennom øvelser og feiling har vi diskusjoner og videreutvikler beredskapen.

Så til det store spørsmålet: Kan vi stole på den kystnære beredskapen?

– Vi kan delvis stole på den. Vi har en vei å gå blant annet når det kommer til IR-kamera og oljeradar. Vi er i arktiske strøk. Mørketid skaper utfordringer. Vi må alltid etterstrebe og jobbe kontinuerlig for å forbedre beredskapen.

Beredskapssenter må etableres i nord

Hansen understreker også at det er viktig å ta utgangspunkt i der beredskapen trengs.

– Det nytter ikke å etablere ting lenger sør, sier han og viser til planene om å legge arktisk beredskapssenter i Horten i Vestfold.

– Vi kan vel dytte den lite grann nord? Jeg skal ikke si at den trenger å være i Hammerfest, men den kan godt være i Honningsvåg, avsluttet Hansen.

Artikkeltags