Klager på forlenget billett-monopol for Nordkapp: – Gitt på feil grunnlag og lovstridig

OMSTRIDT: Nordkapp kommune har gitt Scandic Hotels lov til å kreve billettpenger for nordkapplatået ut 2019. Det synes ikke Norsk Friluftsliv noe godt om. I tillegg har FeFo nylig forlenget festeavtalen.

OMSTRIDT: Nordkapp kommune har gitt Scandic Hotels lov til å kreve billettpenger for nordkapplatået ut 2019. Det synes ikke Norsk Friluftsliv noe godt om. I tillegg har FeFo nylig forlenget festeavtalen. Foto:

Rica Eiendom betaler 79.095 kroner årlig for å leie Nordkapp-platået, mens samarbeidspartneren Scandic tar inn 50 millioner billettkroner. Norsk Friluftsliv har klagd på vedtaket.

DEL

(iFinnmark) Nordkapp kommune sitt vedtak om å gi Scandic Hotels AS, som eneste aktør, tillatelse til å kreve inn en frilufts-avgift til Nordkapp platået i 2019 er påklagd av Norsk Friluftsliv.

De hevder Scandic Hotels ikke har dokumentert hva avgiften skal brukes til, og at Nordkapp kommune har kontrollert avgiftens innhold eller dens rimelighet.

– Løyvet til å kreve inn avgift er gitt på feil grunnlag og er lovstridig. (…) De høye billettpengene hindrer bruk av allemannsretten og er en ulovlig bruk av avgiften. Vi frykter en smitteeffekt., sier generalsekretær Lasse Heimdal i Norsk Friluftsliv gjennom en pressemelding.

Foreningen skriver videre:

«Å kreve inn avgift for tilgang til et utmarksområde krever tillatelse etter friluftsloven. Loven forutsetter at pengene kun kan brukes til tiltak til nytte for friluftsfolket og at avgiften skal være rimelig.»

– Det er uforståelig at et flertall av kommunens politikere og administrasjon lar seg bruke på denne måten av større næringsaktører, uttaler Heimdal.

FeFo eier grunnen og tegner festeavtale, mens Nordkapp kommune gir løyve til å greve billett/avgift for å parkere på platået. FeFo forlenget 28. november den omstridte festeavtalen som gir Rica Eiendom monopol på drift og bruk av Nordkapplatået.

LES OGSÅ: Enstemmig FeFo-styre: Forlenger festeavtale for Nordkapp med Rica i ett år

Ordfører Kristina Hansen i Nordkapp kommune sier til Dagens Næringsliv at hun ikke er overrasket over Heimdals klage.

– Vi skal behandle klagen. Nordkapp-avgiften har vært praktisert lenge. Kommunen gir løyve, mens Scandic bestemmer prisnivået, sier Hansen til avisen.

Dagens Næringsliv har også vært i kontakt med Rica Eiendom, som henviser til Scandic sin assisterende sjef på Nordkapp, Hans Paul Hansen. Han vil ikke svare på hvor mye selskapet tjener på billettpengene.

I 2016 ble det registrert 260.000 betalende turister på utkikkspunktet, til en adgangspris på 180–270 kroner per person. 

LES OGSÅ: Ved å betale denne regningen på 66.572 kroner har Oslo-familien enerett til Nord-Norges mest verdifulle eiendom

LES OGSÅ: Her står den første bomstasjonen i 1974: Slik havner bompengene i lommene på Rivelsrud-familien

Scandic drifter Nordkapphallen. Rica Eiendom Holding AS eier anlegget. ANS Nordkapp 1990 fester tomten. FeFo eier tomten. Det er Scandic Hotels AS som driver Nordkapphallen og som tar inn pengene fra bommen på E69.

Som iFinnmark har skrevet tidligere, venter FeFo på at en områdeplan vedtatt av Nordkapp kommune foreligger, før man går videre i forhandlinger med Rica om festeavtalen for Nordkapp-platået.

LES OGSÅ: Som fireåring var Even flaggheiser i pappas hotell. Nå er han konserndirektør og tror på konferansesenter for hundrevis av gjester i hjembyen

KRONIKK: Skandalen Nordkapp

Artikkeltags