Gå til sidens hovedinnhold

Rask oppdeling er skånsom oppdeling

Høyres gruppeleder Benjamin Furuly er igjen ute i media med sine bekymringer for oppheving av tvangssammenslåingen av Troms og Finnmark. I et intervju publisert blant annet i Nordlys fra forrige uke, er hans store bekymring at fylket skal bli delt opp for raskt.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi verken kan eller vil bestemme hvor lenge Furuly har tenkt å sparke den døde hesten kalt regionreformen. Denne reformen er et av de mange makkverkene Furuly sine partifeller i regjeringen har presset på folk. Både i nord og andre deler av landet.

Det vi imidlertid spør oss om er hvor Furulys bekymringer var da Finnmark stemte nei til tvangssammenslåingen i en folkeavstemning? Eller hvor Furuly har vært samtidig som fylkeskommunens utviklingsmidler for folk og bedrifter i nord har blitt strupet år for år, av regjeringen hans eget parti leder?

Var han i det hele tatt bekymret da regjeringen tvang igjennom en reform som ettertiden har vist at de verken vil finansiere eller ta eierskap til?

Bekymringene kommer først nå. Det sier en hel del.

Kritikken fra Furuly faller på sin egen urimelighet når han beskylder SV, et av samarbeidspartiene i fylkesrådet, for valgkamputspill i denne saken.

Dette er et utspill for å forsikre folk i Troms og Finnmark om at hjelpen er på vei. Skroting av en underfinansiert, historisk upopulær reform kommer hvis vi får ny regjering. SV står 100% fast på sitt løfte og vi vil gjøre det raskt og skånsomt. Vi vil ta av plasterlappen raskt. Det tror vi er det mest skånsomme og effektive for Troms og Finnmark.

Vi gikk til valg på å dele opp Troms og Finnmark til to fylker igjen. Det var en hovedsak i valgkampen. Våre partier fikk overveldende flertall i fylkestingsvalget. Det signalet er kraftig og vi skal innfri.

I fylkestinget danner SV et flertall sammen med våre rødgrønne venner i Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Vi utgjør sammen fylkesrådet i Troms og Finnmark. I vår felles politiske plattform er vi krystallklare: Troms og Finnmark skal igjen bli to fylker, gjenopprettet med to folkevalgte fylkesting.

Vi i SV har nå gjort vårt syn på tidspunkt for oppdeling kjent. Det er tydeligvis dette som setter følelsene i sving hos Furuly.

SV sin fylkesråd drøfter nå SV sin plan med resten av fylkesrådet. Det fylkesrådet er helt enige om er at vi ikke skal drøye tiden. Når klarsignalet kommer skal vi være klare til å sette i gang prosessen. Om det er det ingen uenighet i fylkesrådet. Vi er sikre på at gode løsninger for oppdeling kommer ut av denne prosessen.

Det er mulig Furuly ikke blir mindre bekymret av dette, men folk i Troms og Finnmark skal vite at gjenoppretting av to demokratisk valgte fylkesting i et fylke som i dag er større enn Irland kommer. Om vi får ny regjering til høsten.

De skal også vite at vi ikke har tenkt å drøye tiden ved et regjeringsskifte. Det blir ikke lett jogg, men spurt for å rette opp i skadene 8 år med blåblått styre har ført til. Det gjelder også feilslåtte reformer.

Vi tror og håper at folk i nord bidrar med sin stemmeseddel ved høstens stortingsvalg. Uten høyreregjeringen som en klamp om foten, skal vi legge til rette for godt, frivillig samarbeid i nord. På folk i nord sine premisser. Uten diktat fra en sentraliseringskåt regjering utgått fra høyresiden.