Her ligger Seabourn Venture til kai i Tromsø før seilasen til Skarsvåg. Foto: Vetle Ravn Viken

(Nordlys) Skipet har egne ubåter, spa-anlegg, kajakker og flere andre tilbud som skal lokke, men det kommer til en svimlende pris. Skipet er to år gammelt og er på sin første seilas i nordområdene. Skipet beskrives som et luksusskip og har plass til omkring 264 passasjerer.

– De 148 gjestene som skal være med på skipets første cruise kom til Tromsø i dag og overnatter på byens hoteller før de sjekker inn og går om bord, sier Harriet Willassen i Tromsø havn.

Splitter nytt

Seabourn Venture seilte fra Rotterdam lørdag 23. juli og tirsdag kl. 18.00 la det til kai i Tromsø med en besetning på 247 personer og 109 spesielt inviterte gjester om bord, opplyser Willassen.

– At rederiet, Seabourn, har valgt å legge jomfruseilasen til «Seabourn Venture» hit for å ta passasjerer om bord er veldig gledelig.

Selskapet selv betegner Seabourn Venture som et «ultra luksus ekspedisjonsskip». Det har et eget spa-anlegg, egne ubåter som har plass til elleve personer, kajakker, og 132 suiter med verandaer.

Men alt dette kommer ikke gratis, et to ukers cruise i nordområdene koster 170.000 for den enkleste kabinen, per person altså. Skipet skal ha kostet nærmere to milliarder og bygge.

Det 170 meter lange skipet setter kursen nordover for Nordkapp onsdag ettermiddag klokka 17.00.

LUKSUS: Dette bildet skal illustrere en lounge med utsikt fra baugen på Seabourn Venture. Foto: Bill Schnall

Snuhavn

En snuhavn er altså en havn hvor båtens passasjerer ankommer byen med fly, for så å gå om bord skipet her, samt forlater skipet i Tromsø igjen. Altså bruker de byen som en slags base. Willassen forteller at denne typen cruiseturisme er noe Tromsø har sett mer og mer av de siste årene.

– Dette betyr økt aktivitet både over flyplass og på overnattingssteder. I tillegg er det et stort potensial i å cruisegjestene til å tilbringe flere dager i byen og regionen enten i forkant av, eller i etterkant av selve cruiset, sier Willassen.

Totalt skal 14 cruiseskip ha brukt Tromsø som snuhavn i løpet av året så langt.

42.000 dollar

En av de som betaler store summer for å oppleve arktisk fra et luksuscruiseskip er amerikaneren Bill Schnall.

– Turen vår med denne båten har blitt utsatt fire ganger, så det er deilig at det endelig nærmer seg avgang, sier Schnall til Nordlys.

Den godt voksne mannen har tatt turen fra Seattle i delstaten Washington på USAs vestkyst. For noe år siden var han på tur med et av Seabourn Ventures søsterskip i antarktisk.

– Jeg liker å tro at jeg kan geografien min, men jeg hadde faktisk aldri hørt om Svalbard. Så jeg gleder meg skikkelig.

Schnall forteller at han har punget ut for turen og betaler hele 42.000 dollar per person for et 20 dagers cruise som skal ende i Reykjavik.

JOMFRUTUR: Skipets første seilas med passasjerer legger fra kai i Tromsø onsdags ettermiddag. Amerikanske Bill Schnall er en av de som skal være med skipet på dets første seilas.

Flere cruiseskip

Også lenger nord på Tromsøya ligger det cruiseskip. Tyske Mein Schiff 4, og italienske Costa Fascinosa har nemlig også ligget til kai i Tromsø de soste dagene.

Disse båtene er litt større, da begge er omtrent 290 meter lange, og har plass til henholdsvis 2.500 og 3.700 passasjerer, ifølge Wikipedia.

Bilder fra båten

BAR: Cruiseskipet har flere restauranter, barer og cafeer. Foto: Bill Schnall.

BAD: Badene er som resten av båten - overdådig og flunkende nytt. Foto: Bill Schnall.

LUGAR?: Denne suiten koster 42.000 dollar å leie i drøye tre uker. Foto: Bill Schnall.

MODERNE: Det flunkende nye cruiseskipet la onsdag ettermiddag fra kai i Tromsø. Foto: Bill Schnall.

UTSIKT: Båten skal gå rundt Svalbard, før den så setter kursen mot Grønland. Alle lugarene har verandaer i ulike størrelser. Foto: Bill Schnall