Ka som e på det bilde her? Tenke du litt etter, så vet du ka det e.

Vi i småbygden vil nok skjønne, men politikeran i Troms va det nok verre med. Joda, det er en tom båt. En båt som burde vært fylt med mannskap, men som ikke er det. Ikke så rart når det nesten ikke e muligheta for å ta utdanning egentlig. Men jaja, altaværingan og resten av ungdommen i byan e jo berga, så da får bare resten av oss bare klare oss sånn som det er. E ikke så farlig med oss langs kysten, vi stjel jo bare skoleplassan demmes uansett fordi vi har bedre karaktera.

Best å lage lova og regla som gjør at vi må holde oss unna dokker. Lettvint.

For joda, reglan e ordna. Så en klapp på skuldra til politikeran, dokker ødelegg mulighetan våres. Og ikke misforstå, ungdommen i byen har dokker berga, nei det hadde dokker ikke nåkka problem med. Men bare sånn, hei hei har dokker glemt oss? Det bor en god del ungdom på kysten også, som gjerne sku tadd en alvorsprat med dokker for å forklare ka dokker gjør akkurat no. For det ser ikke ut til at dokker klare å skjønne det på egenhånd, forsåvidt ikke 20 politikera samla nede i Troms heller.

Sku tru det var nåkka med den bylufta, dem får mye rart for seg i alle fall.

Men alle politikera må lytte no, for her kommer et supertriks som dokker kan få bruk for videre i jobben. Om dokker vet at dokker skal vedta en sak som befolkningen i fylket ikke vil være enig i, så sleng den ut fredags kveld, etter at alle har tatt juleferie. Da skal dem være heldig dem som når å reagere, ja dem som i det hele tatt når å få det med sæ. Hvertfall når det skal vedtas allerede på tirsdag. Så et lite triks å ha med seg. Funka i alle fall for Fylkeskommunen her i Finnmark når dem skulle kutte ut mer enn halvparten av LOSA-tilbudene for ungdommene.

Tidligere hadde vi muligheten til å gå første året videregående hjemme, slik at vi slapp å flytte hjemmefra som 16-åringer. Faktisk ikke alle som er fylt 16 engang da, inkludert meg. Vi kunne velge mellom elektro, helse og -oppvekstfag, naturbruk og tif, totalt seks elever som skulle gå disse linjene. Det her e no redusert til helse og -oppvekstfag og tif. Totalt to stykker som skal gå skole på LOSA hos oss nu. Så der føyk fire av ungdommen, jaja, satse på at dem klare seg på en hybel aleina på en fremmed plass. Men sånn e d, Fylkeskommunen må jo spare pæng, dem må sikkert jobbe det inn så de snart kan øke lønna si. Men heldig e du om du har ei tante i Alta du kan bo oss, både tryggere og billigere. Oj ups, sant, vi får jo ikke søke dit. Vi har jo for gode karaktera, stakkars altaværingan kommer jo ikke inn på sin egen skole. Men slapp av, politikeran backe, dem skal vel få tilrettelagt for de stakkars altaværingan. Oj unnskyld, blei visst litt mye snakk om dem, best å ti stille så dem ikke blir lei seg.

Men sånn er reglan, vi kan bare søke helse og -oppvekstfag og tif hjemme, skal vi søke noe annet, må vi flytte til Honningsvåg, Lakselv eller Hammerfest. Men bare til opplysning for dere som vil søke naturbruk i Honningsvåg, d e bare å endre planan sine her. Snittet for å komme inn blir nok å ligge på rundt fem. For når dem har tatt vekk muligheten for å gå naturbruk via LOSA, vil det si at det bare er en skole i hele Finnmark som tilbyr naturbruk. Altså 15 skoleplasser, for hele Finnmark. Æ gjentar, 15. Lykke til.

Kjapt dilemma! Fløtte til ei lita koselig bygd med familien på fem, der den eldste på 13 må fløtte vekk om tre år og neste om fem, eller fløtte til en by der du kan ha alle ongan dine boanes hjemme i mange flere år? Ikke så vanskelig å svare på, spør du mæ. Og resultatet fra det her blir ikke noe bedre for bygdene. Flere familia fløtte fra Kjøllefjord, når dem ikke lenger har nå særlig igjen i Kjøllefjord, når ongan må fløtte bort. For koffer ska dem bo der aleina? E jo ikke sikkert at ongan nån gang fløtte tilbake, når dem vet at dem vil ende opp med samme problem med sine egne onga.

Så kjære flotte politikera, har dokker tenkt på konsekvensan over tid? Eller e det bare akkurat her og no det passe for dåkker?