La en ting være klart, dette innlegget handler ikke om by mot land. Det handler heller ikke om sør mot nord, ja det handler faktisk ikke om Alta mot resten heller. Selv om noen sikkert vil tolke det dit. Det er jo best om vi kan føle oss litt krenka, på egne eller andres vegne. Så for all del, fyr deg opp om du får noe ut av det.

Det snakkes mye om nordområdesatsing, om hva som bør gjøres for å snu fraflyttingstrenden, tiltak meg her og tiltak med der. Fine ord i politiske festtaler og -prosjektplaner, men litt tynn handling i praksis. Det beste av alt e folkan blir det sagt. Ja, åsså at husan treng folk. Joda, folkan e best.

Men de fleste vet at det er vanskelig å leve kun på luft og kjærlighet alene, så da holder det kanskje ikke bare å lokke med at folket er bra?

Penger er forresten heller ikke alt. Penger er bra, men ikke alt. Vi kan friste med avskriving av studielån, lavere strømpris, høyere barnetrygd osv. osv. Klart det trekker opp, og joda det har ført til at flere søringer har prøvd seg på et utvekslingsår der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Bare synd at altfor mange drar når året er omme.

Årsakene til at folk ikke blir er sikkert mange, men kanskje handler det om at det er en del aspekter ved livet på bygda (les: kystfinnmark) som sjelden kommer fram i stillingsannonsene. Kanskje er vi ikke flinke nok til å selge oss inn i de riktige målgruppene? For det er ikke tvil om at det kreves en egen mentalitet for å takle livet her.

Mestring oppnås gjennom kunnskap og erfaring, og hvis du skal mestre livet i Finnmark er det greit å være forberedt. Jeg har derfor tatt meg den frihet å utforme en liten veileder der hensikten er å synliggjøre ting du bør vite hvis du vurdere å flytte hit. Hvis du som leser er politiker kan du gjerne ta med deg noen hint på veien til utforminga av neste partiprogram.

Fit for Finnmark, del 1. Planlegging (eller «Bare en svipptur?»)

Det første du bør vite er at planleggingsferdighetene dine vil bli satt på prøve. Det er for eksempel ikke bare å ta en svipptur i banken på vei hjem fra jobb, åneida. Du bør være forberedt på at noe så enkelt som dette fort kan medføre en eller flere dager borte fra jobb, avhengig av været og hvor godt du evner å løse transportfloka.

Bankene påstår at det aller meste kan gjøres digitalt, men vær klar over at dette er et godt eksempel på ekstrem skjønnmaling av virkeligheten. De må jo si sånt for å rettferdiggjøre at de selv har bidratt i sentraliseringen. Realiteten er at man for eksempel ikke kan opprette bankID uten å møte opp personlig i «lokal» banken (Se bildet for Sparebank1Nords definisjon av lokal). Her jeg bor betyr det over 20 mil hver vei, over tre relativt værutsatte fjelloverganger.

Det er heller ikke mulig å opprette BSU-konto for ungene på nett. Ironisk nok kan man ta opp boliglån og kjøpe hus uten å ha sett snurten av en rådgiver, men det er jo noe helt annet. Så hvis du eller poden trenger banktjenester er det altså bare å sette i gang å planlegge. Forresten bør du også være OBS på at man må ha med gyldig legitimasjon i banken. For mindreårige betyr det som regel pass.

Dessverre er det sannsynligvis ikke mulig å få pass på det lokale politikontoret lengere, men frykt ikke, her er det faktisk flere muligheter! Politiet har nemlig opprettet en ny ordning, en mobil passbuss som reiser rundt med bare dette som formål. Genialt. Her har bankene noe å lære! Men, får å få time hos passbussen bør du være ute i god tid, bussen stikker innom en dag hver 3 måned, så hvis du ikke får innsmett der kan det bli nødvendig med en svipptur til nærmeste passkontor (sjansen er stor for at disse er like lokale som lokalbankene).

Hvis du ikke helt mestrer langtframitidsplanlegging, og derfor ikke har tid til å vente på passbussens neste visitt er det bare å starte med reiseplanlegginga. Dette kan være litt vrient i starten og jeg har derfor utviklet et hjelpemiddel for ferske tilflyttere, nemlig Flytskjema for reiseplanlegging (vedlagt). Føl deg fri til å skrive ut skjemaet for å henge det på kjøleskapet, sjansen er stor for at du vil trenge det flere ganger. Og la deg for all del ikke lure av at det står juni i kalenderen.

Skjemaet kan med fordel kombineres med enten bønn, bannskap eller begge deler, og er selvsagt en sterk forenkling av virkeligheta. Hvis du er tøff nok kan du sikkert komme deg av gårde selv om været er litt ufint. Du bør uansett være forberedt på at om du kommer deg av gårde er det slett ikke sikkert at du kommer deg hjem, eller fram, helt som planlagt.

Er du på jobbreise er det ingen problem, har du flaks blir det kanskje ei natt eller to på hotell (med lønn!). Betalt ferie, ikke så verst det! Det er litt verre å bli sittende værfast hvis du er på fritidsreise, enten bakgrunn for turen er studiesamling, juleferie eller å få nytt pass. Man får ikke permisjon med lønn for å bli værfast (når jeg tenker meg om burde dette kanskje ha vært et eget punkt i permisjonsreglementet i noen utvalgte kommuner … #ringfagforeninga?).

Hvis du er mindre heldig kan du risikere å bli stående bak en stengt bom på ei øde veistrekning i timevis, eventuelt bli sendt fylket rundt i taxi eller buss (for å gi litt perspektiv her: Finnmark er større enn Danmark, se bildet). Hvis du er heldig får du mat før avgang. Kanskje er du tilbake der du startet med uforrettet sak etter 12-18 timer på reise, sånt skjer. Ikke for å skremme altså, man kommer seg fram til slutt. Det går alltid et tog liksom … eller, nei, ikke i Nord Norge, er ikke lønnsomt det vettu. Uansett, hvis man er forberedt går det stort sett greit, enten går det bra, eller så går det over. Kanskje må du prøve på nytt om noen dager, men du kommer i mål til slutt, og simsalabim: Etter omtrent en uke får du nytt pass i postkassa.

Gratulerer med fullført del 1, du er nå klar for å starte reiseplanlegginga på nytt sånn at du kommer deg i banken. Lykke til.

I neste del av Fit for Finnmark: Del 2, «Åja, så du tror du skal ta Utdanning?» skal vi muligens se nærmere på hvorfor avskriving av studielån faktisk er et særdeles nødvendig tiltak, hva fraværsregler betyr for deg i praksis og hvorfor utdanningspolitikk er en av de viktigste faktorene for å opprettholde folketallet. Eller kanskje blir det å handle om noe helt annet, hvis det i det hele tatt blir skrevet.

Jeg sier som fylkesrådet, vi får se hva som blir søkbart på nyåret.