Svein har brukt fire millioner på nytt kaianlegg: – Vi ser at aktiviteten øker i takt med investeringene

Svein Vegar Lyder har investert nærmere fire millioner kroner i nytt kaianlegg i Dyfjord. Nå kommer også kommunen med en håndsrekning slik at de nye båtplassene blir skjermet enda bedre.

DEL

(iFinnmark) – Da vi kjøpte opp det gamle fiskebruket i Dyfjord, så vi at anlegget var helt nedkjørt. Vi restaurerte det og fikk det i gang igjen, men det tok ikke lang tid før vi så at det må på plass flere liggeplasser. Så nå har vi investert nærmere fire millioner kroner i ny kai i Dyfjord, forteller Svein Vegar Lyder fornøyd.

Han er i ferd med å ferdigstille en kai på 40 meter like utenfor fiskerianlegget i Dyfjord, som han kjøpte opp for ganske nøyaktig to år siden, i april 2018. Han forteller at behovet for en ny investering på stedet har vært der lenge.

Har lagt inn 17 millioner

– Skal du få utvikling i en havn, slik vi ønsker, så må det være tilrettelagt, og det er det vi jobber med. Bare de siste to årene har vi lagt inn 17 millioner av egne midler i anlegget. Det vi ser er at aktiviteten nå vokser i takt med investeringene vi har gjort. Vi får flere båter inn, og det skapes aktivitet i Dyfjord, forklarer Lyder.

Han begynte på utbyggingen i desember i fjor, og forteller at det nå står noen småting igjen før kaia står helt ferdig. Det blir mer plass, og kaia har blitt mer moderne, men enkelte ting mangler fremdeles for at havna skal kunne utnytte sitt fulle potensial, medgir han.

– Før vi kom inn, hadde bruket og kaia forfalt her i Dyfjord og det har vært lite aktivitet. Det er en enkel grunn til det; havna er for dårlig. Moloen som ligger her, er for kort. Den skjermer ikke havna og kaia der fiskebruket står. Får vi vinden i feil retning, får vi hele fjorden inn på kaia. Det trengs fasiliteter som gjør at flåten kan drive virket sitt problemfritt i Dyfjord, mener Lyder.

Dette problemet skal det om ikke lenge bli løsning på. Kommunestyret i Lebesby vedtok nemlig i forrige uke å øke rammen på et prosjekt som skal sikre en bølgedemper i havna. Den tidligere rammen for prosjektet var på 3,8 millioner kroner.

TETT: Slik står båtene i havna i Dyfjord i dag, tett i tett med hverandre. Ifølge fiskerne blir det stor slitasje på båtene når det river og sliter i fortøyningene under uvær. Nå får de hjelp av kommunen til å beskytte båtene bedre.

TETT: Slik står båtene i havna i Dyfjord i dag, tett i tett med hverandre. Ifølge fiskerne blir det stor slitasje på båtene når det river og sliter i fortøyningene under uvær. Nå får de hjelp av kommunen til å beskytte båtene bedre. Foto:

Økte rammen

Nå er rammen på 7,5 millioner, og planen er å anlegge en bølgedemper med to elementer forankret atskilt. Elementene skal være på 40 meters lengde, 5 meters bredde og 2,65 meters dybde.

– Dette vil være en løsning som demper vindbølger de fleste dager i året, og samtidig medfører det ikke for stor slitasje på elementer og ankringsutstyr. Da unngår man også unødig slitasje på sammenføynings-utstyr, da det ofte er i skøytene at skadene oppstår, står det å lese i kommunestyrets saksframlegg.

BYGGING: Slik så det ut under byggeprosessen med kaia tidligere i vinter.

BYGGING: Slik så det ut under byggeprosessen med kaia tidligere i vinter. Foto:

For å få gjennomført prosjektet, må kommunen øke sin bevilgning med 1 million i tillegg til å søke Troms og Finnmark fylkeskommune om finansiering.

Lyder er svært fornøyd med forslaget.

– Problemet i dag er at båndene ligger lag på lag utenpå hverandre for å få plass i kaia. Det fungerer på et vis, men dersom vinden står feil, går det galt. Når det ligger flere båter sammen på den måten, så kan det oppstå store skader ved uvær. Da slår de godt i hverandre og sliter på hverandre. Det fører blant annet til større kostnader på vedlikehold av båtene, sier Lyder.

TIDLIGERE: Slik så kaia ut før Lyder valgte å bygge splitter ny kai i Dyfjord i desember ifjor.

TIDLIGERE: Slik så kaia ut før Lyder valgte å bygge splitter ny kai i Dyfjord i desember ifjor. Foto:

Takker for godt samarbeid

Han og andre fiskere i Dyfjord har vært med på møter i kommunen for å komme fram til en løsning på problemet. I utgangspunktet ønsket kommunen en annen og billigere løsning, men fiskerne var skeptiske. De mente at den foreslåtte bryggen ville få stor slitasje på kort tid, og at den ikke var tilstrekkelig for forholdene i havna.

Løsningen kommunestyret til slutt har kommet fram til, sikrer heller ikke båtene 100 prosent, men den vil være en god demper på de aller fleste dagene. I sammenheng med kostnadene sier Lyder at dette er den beste løsningen man kunne ha fått.

– For å få laget en havn som tåler ekstremvær veldig godt, må vi få på plass en original utfylt molo, men det vet vi at ligger langt fram i tid. Nå vet vi jo ikke engang hvem som har ansvaret for havnene, om det er staten eller fylkeskommunene. Da må vi vende oss til samarbeidspartneren vi har nå, og det er kommunen. Den økonomiske situasjonen er stram i de aller fleste kommuner, og da må vi si oss fornøyd med det man kan få til av investeringer der, mener Lyder.

BYGGEPROSESS: Slik så det ut under byggeprosessen av kaia i vinter.

BYGGEPROSESS: Slik så det ut under byggeprosessen av kaia i vinter. Foto:

Vil føre til mer aktivitet

Han roser kommunen for et godt samarbeid.

– Det er ikke til å stikke under en stol at vi har hatt våre feider med kommunen tidligere i forbindelse med vår etablering der, men nå har jeg lyst til å rose kommunen for hvordan de har håndtert denne saken. Lokalsamfunnet tjener på dette. Vi vil få stor tilflytting hit til Dyfjord, og det vil føre til oppblomstring og aktivitet i samfunnet, noe som igjen vil føre til økte skatteinntekter. Det er først når kommunen legger inn en slik investering at vi virkelig kan ta ut det potensialet som ligger der, slår Lyder fast.

Ordfører Sigrud Rafaelsen er ikke mindre fornøyd med tiltaket.

– For oss er det viktig å støtte opp om aktiviteten lokalt, og ikke minst være med på å bidra til å skape flere arbeidsplasser. Det er fint at vi får en løsning som nå er en god løsning for de fleste dager i året for fiskerne. Dette er den beste gjennomførbare løsningen for nå, og gjør at det blir levelig for fiskerne å drive aktivitet i havna, sier ordføreren.

Han er foreløpig ikke sikker på når bølgebryteren kommer på plass, men sier at arbeidet prioriteres.

– Det kommer an på responsen vi får når det gjelder finansiering fra andre. Fylkeskommunen skal blant annet være med på dette prosjektet. Når den kommer på plass, er avhengig av hvordan denne finansieringen blir. Vi har en dedikert næringskonsulent i kommunen, som prioriterer dette arbeidet, slår Rafaelsen fast.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken