Gå til sidens hovedinnhold

Tross nær dobling av omkomne i regionen har Finnmark det er det laveste tallet på mange år

Artikkelen er over 1 år gammel

20 mennesker omkom i trafikken i Nord-Norge i 2019. En av dem i Finnmark. Tross en nær dobling i regionen er det laveste tallet på mange år i Finnmark.

(iFinnmark)

Den foreløpige oversikten til Statens vegvesen viser at 20 personer mistet livet i trafikken i Nord-Norge i 2019. Det er 9 flere enn i 2018 og 4 flere enn i 2018, skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

– Tallene viser at selv om trenden har vært nedadgående gjennom mange år, krever det fortsatt bred innsats for å nå målet om at ingen skal bli drept eller alvorlig skadet i trafikken, sier Turid Stubø Johnsen, regionvegsjef i Statens vegvesen i Nord-Norge.

I Finnmark omkom ett menneske på veiene.

En mann i 40-årene omkom i en MC-ulykke i Alta i april.

Les også

Arnold satt i campingvogna da dødsulykken skjedde: – Jeg hørte han fly gjennom lufta

Verst i Nordland

Det totale antallet for Nord-Norge er høyt, men både Troms og Finnmark har de laveste tallene som er registrert.

– Statistikken er verst for Nordland, hvor antall drepte er mer enn tredoblet siden i fjor. Det vi vet, er at årsakene er sammensatte, og det er ikke mulig å trekke ut noen enkle forklaringer, sier regionvegsjefen.

Det er imidlertid ikke alle dødsulykkene som er med i oversikten til Statens vegvesen.

– I tillegg kommer ulykken på E8 vest for Nordkjosbotn i januar, der en 22-åring i en personbil kolliderte med et vogntog. 22-åringen døde etter over to måneder i koma, og fanges derfor ikke opp av den ordinære statistikken over trafikkdrepte, som inkluderer alle som dør som resultat av en trafikkulykke innen 30 dager, skriver Statens vegvesen i pressemeldingen.

Les også

Derfor blir Charlie Dan aldri en del av statistikken over dødsulykker: – Misvisende og villedende, sier moren

Meget gledelig

Selv om tallet for Finnmark aller helst skulle vært null, er Johnsen godt fornøyd med at tallet går ned fra de foregående årene.

– Det er flotte tall for Finnmark. Vi er veldig nært nullvisjonen og det er veldig bra. Det er veldig gledelig at det er så lavt tall, forteller hun.

– Hva tror du er årsaken til det lave tallet?

– Det er et resultat av mange års arbeid med trafikksikkerhet. I tillegg er det nok også litt tilfeldigheter at det er et så lavt tall. Dette viser at den jobben som gjøres på trafikksikkerhet gir resultater og sparer liv. Så får målet for 2020 være at vi kommer helt til null og at ingen blir drept i trafikken i Finnmark det kommende året, avslutter hun.

Kommentarer til denne saken