«Å fjerne omsorgstilbud og skjære ned på helse- og omsorgsektoren er som å gå baklengs inn i fremtiden»

Kommunestyret i Nordkapp vedtok å bygge ned tilbudet ved Elvegården med 9 mot 8 stemmer.

Kommunestyret i Nordkapp vedtok å bygge ned tilbudet ved Elvegården med 9 mot 8 stemmer.

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Meninger «Vi er veldig flinke på å bygge opp, men vi er også veldig flinke til å rive ned. Er dette vår måte å takke de som har bygget opp samfunnet vårt? Ved å fjerne hender?» sa Elin Adolfsen under tirsdagens kommunestyremøte.

Med 9 mot 8 stemmer vedtok man å bygge ned omsorgstilbudet ved Elvegården. Dette betyr færre hender og mindre tid til de stadig flere eldre i Nordkapp kommune.

Den demografiske utviklingen i Nordkapp kommune viser at vi har en hovedtyngde av innbyggere fra 45 år og helt opp til 100 år. Vi har et fødselsunderskudd på tre og forventet levealder for menn er 77.2 år, mens den for kvinner er 82.3 år. Å fjerne omsorgstilbud og skjære ned på helse- og omsorgsektoren er som å gå baklengs inn i fremtiden.

Vi blir færre yngre, men desto flere eldre i denne kommunen. Helse- og omsorg er en sektor som skal ta vare på de eldre og syke i vår kommune. Det kan virke som man i disse nedskjæringstider helt har glemt av ordet «omsorg» opp i dette. For disse som sitter mye alene betyr den daglige kontakten med andre mennesker så uendelig mye. Spesielt når man vet at de som ytrer sin bekymring jobber innen for helse. Dette er skremmende.

Skal vi i denne kommunen basere fremtidens eldreomsorg på de samme prinsipper som man hadde på 1800-tallet? At familien skal ta vare på sine gamle? Dette er ikke greit, basert på det faktum at det er mange eldre som ikke har familien sin nært, men som er avhengig av å få hjelpen sin fra helse- og omsorgstjenesten.

Det er mange eldre i Nordkapp som med dagens tilbud er ensomme hjemme i sin egen stue - skal man virkelig med åpne øyne gjøre situasjonen for disse menneskene - våre eldre - enda tyngre og ensommere?

«Den trygge havnen» - hjemmebasert omsorgstilbud. Hvordan blir denne ivaretatt i denne prosessen? Logikken tilsier at dette iallfall ikke blir bedre med færre hender og ansatte i sektoren å ta av. Det skal kuttes for 1,8 millioner i 2018, men man skal «prøve» å ikke si opp noen ansatte. «Prøve»? Er det noen å si opp? Er det ikke heller slik at man i utgangspunktet er for få?

Man kan ikke basere alt på tall. Det er slik at dette handler om mennesker, ikke kolonner i et Excel ark. De som jobber i sektoren fortjener skryt. De formelig løper bena av seg for å rekke å gjøre alt det de må rekke gjennom en arbeidsdag. Det sier seg selv at det blir lite tid til den kaffekoppen og pratestunden som mange eldre trenger så veldig i sin hverdag. «De eldre trenger så lite, men de trenger det lille så veldig»

Tør våre politikere å bli gamle og kanskje pleietrengende i denne kommunen? De som tar avgjørelser og kutter i omsorgstilbudene burde sette seg skikkelig, og da mener vi skikkelig, inn i hva det er de kutter i før de går til votering. Det er til å gremmes over.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags