Skandale

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Ukeslutt


– Det er Luftambulansetjenesten som har det overordnede ansvaret for luftambulanse i Norge og som også har ansvar for anbudsprosessen om ny driftsavtale for ambulanseflytjenesten fra 2019, sier Bent Høie til NTB etter skandalen hvor alle ambulanseflyene var ute av drift.

Han vil helst la det være med det og gå videre.

Det bør han ikke få lov til.

Det er nemlig helt åpenbart at det er helseminister Bent Høie som sitter med ansvaret. Det er han som har blod på hendene dersom krisen rundt ambulanseflyene fører til dødsfall eller alvorlige konsekvenser som kunne vært unngått.

Mens helseministeren prøver å skyve fra seg ansvaret, kunne Mads Gilbert ved UNN rapportere om en alvorlig hendelse i regionen. Det er en for mye. Og om uregelmessighetene fortsetter, frykter vi at det kan bli flere i tiden som kommer.

Ambulanseflyene er den viktigste beredskapen som finnes i distriktene. I Finnmark er vi helt prisgitt tjenesten. Kortbanenettet og ambulansefly som er raskt på stedet er for mange den eneste muligheten til å få hjelp i tide. Ved alvorlige ulykker står det om minutter, og da må beredskapen være operativ.

Luftambulansetjenesten er en tjeneste som aldri skulle vært satt ut på anbud. Det er faktisk ikke alt man er nødt til å sette til laveste anbyder. Folks liv og helse og tryggheten som beredskapen tross alt gir er en slik sak hvor man rett og slett må bare betale det det koster og ha en trygg og stabil tjeneste. Det er samtidig et paradoks at bilambulansetjenesten driftes i regi av de enkelte helseforetak. Her er mannskapene ansatt i helseforetakene, og ikke i et privat selskap. Hvorfor skal det være annerledes med flyambulansen, en tjeneste som er enda mer spesialisert hvor det er svært viktig å ha gode og stabile fagmiljøer.

Dette er noe vi ser på alle andre områder i samfunnet. Billig er ikke nødvendigvis best. Vi har sett stadig mer stengte og kolonnekjørte veier. Statens vegvesen sparer penger, men det hjelper ikke de som blir isolert ved uvær. På samme måte som det ikke hjelper dem som blir syke at staten sparer hundrevis av millioner om ikke luftambulansen kan rykke ut og hjelpe dem. Det kan koste menneskeliv. Og det bør Bent Høie ta inn i regnestykket sitt. Det er utrolig skuffende å se hvordan Høyre og Frp i nord til nå har sittet musestille i denne saken. Det kan virke som om konkurranseutsetting er en religion og fornuften har forlatt dem. Hvis Høie skal ha noen som helst troverdighet for at han oppriktig ønsker mennesker i Finnmark god og rask helsehjelp, må han øyeblikkelig gripe inn og sørger for en virksomhetsoverdragelse, slik at samfunnets behov og sikkerhet settes foran profitt til aksjonærene et enkelt selskap.


Artikkeltags