Gå til sidens hovedinnhold

Helikopter som skulle berge ras-isolerte står selv værfast

DETTE UTSETTES: Her kan man se hvordan DaisyBell-helikopteret utløser snøskred. Videsnutten er filmet av Hanne Merete Nilsen ved en annen anledning.

Artikkelen er over 3 år gammel

De som hadde håpet på å komme seg til eller fra Honningsvåg langs landeveien, må smøre seg med tålmodighet

(iFinnmark)

– E69 blir ikke åpnet i dag. Ny vurdering av mulighet for befaring vil tas i morgen. Værprognose for i morgen er per nå lite optimistiske, skriver Nordkapp kommune på Facebook.

Statens vegvesens Daisy Bell-helikopter, som du kan se i videoen øverst i artikkelen, er i disse dager satt inn for å utløse kontrollerte snøskred i Finnmark nær de offentlige veiene.

Det har nylig vært i aksjon i berlevågområdet i Øst-Finnmark.

Helikopteret har tidligere i dag landet på Veidnes ved Porsangerfjorden, men der står helikopteret nå værfast.

Helikoptermannskapet får dermed ikke gjort jobben de etter planen skulle gjøre i dag, slik at E69 kunne åpnes for biltrafikk.

Uforsvarlige flyforhold

Veitrafikksentralen har tidligere meldt at Nordkapp- og Honningsvågområdet er særskilt rammet av værforholdene og snørasfare nær veiene.

– Helikopteret måtte lande på Veidnes på grunn av forholdene. Det er så tett nå at de ikke kommer seg utover langs E69 den nærmeste tiden for å ta ned snø som danner rasfare, sier avdelingsleder i Statens vegvesen i Finnmark, Oddbjørg Mikkelsen, til iFinnmark.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Les også: Her flyr helikopteret over fjellsiden og utløser skred

Vanskelige forhold

Oddbjørg Mikkelsen forklarer at helikoptermannskapet har operert i atskillig mer utfordrende flyforhold enn man antok i planleggingsfasen.

– De har opplevd motvind, og har derfor brukt mye lengre tid mens helikopteret har vært i aksjon, sier avdelingslederen.

– Hvor kritisk er det nå i Nordkapp- og Honningsvågområdet?

– Det er klart det er hektisk nå for oss som skal sørge for sikkerheten langs veien. Det er ikke noe bra at forholdene er så vanskelige, svarer Mikkelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Uviss veiåpning

Oddbjørg Mikkelsen sier at Statens vegvesen ikke kan åpne veiene før de kan garantere for sikkerheten til trafikantene.

– Med de skredvarslene som foreligger nå, og basert på det vi observerer i terrenget, så er det ikke mulig å åpne veiene i dag.

– Vi følger selvsagt værvarslene nøye, men det er dessverre ikke meldt noe godt vær for kommende natt eller for morgendagen, sier Mikkelsen.

 

Kommentarer til denne saken