Du kan være så fit for å bo her som du bare vil, men dersom fylket selv til stadighet stikker rekved i propellen for innbyggerne, kan man jo begynne å lure på om det egentlig er vits å gjøre en innsats?

Sinnet mitt handler mest om videregående skole, om tilbud eller mangelen på sådan, først og fremst på grunn av raseringen av LOSA-tilbudet. Og så har jeg kanskje litt rest-sinne igjen etter alt styret med brøyting vi bevitnet gjennom høsten. Og dessuten er jeg sabla lei av korona.

Uansett, for de som ikke vet hva dette handler om, er LOSA kort fortalt en mulighet for elever som bor i småkommuner uten videregående skoler til å kunne ta første året på videregående mens de fortsatt bor hjemme. Utdanningen foregår gjennom undervisning fysisk eller på nett, ved arbeidspraksis og ved samlinger på moder-skolen, Nordkapp VGS. Det er syv kommuner som deltar i ordningen, og i år involverte dette 63 elever.

Resultatene er gode, frafallsprosenten er lav, og tilbudet bidrar til at ungdommene kan bo hjemme et år ekstra før de skal ut i verden på egenhånd. På sikt kan det også bidra til at ungdommer velger å flytte hjem etter fullført utdanning fordi de allerede er kjent med lokalt næringsliv og -muligheter. Men ifølge fylkeskommunen er det her det er lurt å spare penger.

Jeg undres på om fylkeskommunen har vurdert potensielle ringvirkninger av å fjerne dette tilbudet ... Men det er kanskje ikke deres problem om det går noen voksne innbyggere med i dragsuget. Det høres kanskje melodramatisk ut, men en del av meg sitter faktisk og vurderer om jeg egentlig har noen framtid her jeg bor dersom alternativet er å blir boende alene allerede fra høsten av. Jeg tviler på at jeg er den eneste som tenker slik. Men det er jo kommunen sitt problem det. Ja og så mitt så klart.

Tilsvar på utsagnet over vil sannsynligvis være noe ala «Men vi fjerner ikke tilbudet, vi bare reduserer det litt». Det er det nemlig viktig for fylket å poengtere, siden regjeringspartiene egentlig har vedtatt at de ikke skal gjøre sånt. Det er altså ikke fjernet. Neida, neida.

Realiteten er følgende: I år har det vært fem alternativer gjennom LOSA for elever i vår kommune, elevene som nå skal søke skole har bare TO valg: Helse og oppvekst, og Teknologi og industrifag. Naturbruk og elektro, linjene som historisk sett har hatt flest søkere er fjernet. I tillegg er det bestemt at det må være minst fem LOSA-elever i hver kommune, hvis det blir færre enn det blir det ikke noe tilbud i det hele tatt. De har altså først fjernet de mest populære linjene, for så å legge til en forventning om at man klarer å oppnå samme søkertall gjennom et fullstendig amputert tilbud. Jeg er usikker på om dette kan defineres som aktiv eller passiv dødshjelp, men en form for dødshjelp er det i alle fall.

Hvis (når?) LOSA forsvinner må alle elevene søke seg bort på skole, enten de vil eller ikke. Det er steintøft å bo på hybel når man er 15-16 år. Særlig hvis man blir tvunget til det.

Jeg er født tidlig på året og flyttet hjemmefra for å gå på videregående da jeg var 16 ¾ år. Det var ikke enkelt, men det gikk på et vis. Datteren min var 15 ¾, og det var i hvert fall ikke lett, -hverken for henne eller for meg. Men jeg har altså erfaring fra begge sider av den diskusjonen. Klart det er spennende å flytte på hybel, klare seg selv. Spise det man vil, stå opp når man vil, gå hjem når man vil, ha egne penger. Det er ikke like spennende når man ikke har spist noe annet enn makaroni på to uker.

Når man alene har ansvar for å komme seg ut av dyna midt i verste mørketida. Når man skal prøve å finne energien til å fortsette selv om motivasjonen daler i takt med gradestokken. Eller når man må skufle seg gjennom kulingen med influensa for å komme seg til legevakta og kanskje få en legetime, fordi man verken har penger til taxi eller egen fastlege der man bor.

I velferds-Norge skal det ikke koste noe å gå på skole.. vi har jo lånekassa . Men det er litt kjedelig å ikke ha penger igjen til mat når husleia er betalt. Borteboerstipendet er på rundt 4500 kr i måneden. En passelig shabby hybel på de fylkeskommunale elevhjemmene kan fort koste rundt 4000. Altså trenger man enten en deltidsjobb eller regelmessig bistand fra heimen, hvis man er så heldig at man har muligheten. Hvis ikke… tja. Da må man kanskje finne på noe annet da. De som er heldige kan kanskje bo hos slektninger forresten, eller, nei vent. Med de nye inntaksregionene som også er innført nytter ikke det heller, man må nemlig søke innenfor sin region. Øst-, vest-, eller midt. Og Hammerfest hører forresten til i midten nå. Bare se på kartet, det er jo helt logisk.

Årets avgangselever har levd med usikkerheten tett på skolehverdagen i to år nå. Rødt nivå, gult, oransje, grønt, lilla og noen ganger litt grått. Fram og tilbake, først sånn, så det. Hjemme, borte, uavgjort. Jaja. Det blir bra igjen snart. Vi har holdt motet oppe, jobbet på, planlagt og drømt, både om en koronafri hverdag og om framtida generelt. Vi har brukt masse tid på å diskutere yrkesvalg, utdanning, hybelliv og så videre. Når elevene kommer halvveis ut i 10. klasse har mange av dem staket ut en retning for hva de har lyst å prøve de neste årene. Da er det rett og slett helt forjævlig at politikerne kan tillate seg å være så respektløse i denne saken. 21. desember ble kuttene vedtatt. Det tok vel ca. 5 minutter å ta den avgjørelsen før de kunne ta juleferie. Sikkert deilig å bli ferdig i god tid. Ho-ho-fucking-ho, god jul til alle 10. klassinger og foreldre.

Lokalpolitikerne i LOSA-kommunene jobber på, de har ikke blitt hørt så langt, men de har enda et håp. Om en måned går søknadsfristen for videregående opplæring i 2022-23 ut. Flere elever revurderer planene sine. Det samme gjelder nok mange foreldre.

Spørsmålet nå er hva fylket gjør videre. Tåler de å legge seg flate og innrømme at begrunnelsen for kuttene var elendig utredet og begrunnet, eller skal de holde på arrogansen? De var ganske utholdende i saken om nattebrøyting, men måtte bite i plogen til slutt, spørs om de klarer det en gang til. Tida får vise.

Og til deg som vurderer flytting denne veien, tenk deg om en gang til. Fylket vil nemlig egentlig ikke ha deg. I hvert fall ikke boende langs kysten. Det er visst for dyrt.