– Vi må få stoppet denne negative utviklingen. Vi må stoppe regjeringens sentraliseringspolitikk

Leder for Finnmark Arbeiderparti og ordfører i Nordkapp kommune, Kristina Hansen

Leder for Finnmark Arbeiderparti og ordfører i Nordkapp kommune, Kristina Hansen Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Kristina Hansen, leder i Finnmark Arbeiderparti (Ap), reagerer på ordfører i Vadsø Hans-Jacob Bønå (H) sin uttalelse til iFinnmark mandag 20. mai.

DEL

(IFINNMARK:) – At fraflyttingen fortsetter i 2019 er skuffende, men jeg tror du kan forklare det med at folk er lei av usikkerheten rundt fellesnemnda og fylkessammenslåingen. Dette er en klar melding til nemnda om at de må lande en konklusjon om ny fylkesstruktur på sitt møte i juni, sa Bønå i den ovennevnte saken.

– Jeg reagerer på at ordføreren peker på fellesnemnda og det regionale nivå. Ordfører Bønå må peke på sine egne i regjering. Det er regjeringens politikk som setter arbeidsplasser i Vadsø i fare, skaper utrygghet i Vadsø-samfunnet og avler fraflytting. Det er ikke fellesnemda som har vedtatt noen regionreform. Det er det regjeringspartiene som har gjort. Hold regjeringen ansvarlig Bønå.

Hansen forteller at tap av innbyggere gjelder for alle de tre nordligste fylkene i Norge.

– Både Nordland, Troms og Finnmark har nedgang i innbyggertallet i første kvartal 2019. Jeg har ikke tallene for Nordland og Troms, men for Finnmark var befolkningsutviklingen også negativ i 2018, verst i Vadsø med minus 210 innbyggere. Vi må få stoppet denne negative utviklingen. Vi må stoppe regjeringens sentraliseringspolitikk, sier Hansen.

Hun forteller at statlige arbeidsplasser og ledelse har blitt sentralisert bort fra Finnmark i rikt monn under sittende regjering.

– Skatt Nord, Statens Vegvesen og Fiskeridirektoratet fra Vadsø. Mattilsynet fra Kautokeino. Omorganisering av NAV og sentralisering av toppledelse og da har jeg bare nevnt noe. Det er denne politikken som skaper fraflytting, sier hun og fortsetter:

– Nordområdesekretariatet som er lovet Vadsø og skulle kompensere for tapte arbeidsplasser viste seg å være en sekretær. Når regjeringen blir konfrontert peker den, i likhet med Bønå, på regionalnivået. Vi må få ny politisk kurs for Norge med en regjering som vil spre statlige arbeidsplasser over hele landet og vi må få ny politisk kurs for Vadsø.

Artikkeltags