Gå til sidens hovedinnhold

Vinteren er på vei

Artikkelen er over 1 år gammel

Meteorologisk institutt har kommet med OBS-varsel for Nordland, Troms og kyststrøkene i Finnmark. Sjekk vær og føre før du kjører, oppfordrer Statens vegvesen.

– Vår klare oppfordring til bilister som skal ut på vegen i helga er å sjekke vær og kjøreforholdene før du legger ut på tur. Bruk værmelding, 175.no og webkameraene før du legger ut på tur, så har du en bedre oversikt over hva du har i vente, sier Siril Veiåker ved Veitrafikksentralen.

Når på døgnet du kjører kan også ha noe å si for valgene dine.

– Husk at vær og føre kan snu fort, og selv om det er vått og varmt på dagen, kan minusgradene komme krypende på kvelden og frosten kan ligge om morgenen. Ferdes du tidlig eller seint på døgnet er det enda viktigere å være forberedt på vinterføre. Og skulle du plutselig bli tatt av vær du ikke er utrustet for, stopp kjøretøyet og meld i fra til oss om du kommer ut for utfordrende føre som andre kan ha nytte av å vite om, sier Nilsen.

Vinterdekk hvis føret krever det

Det er førers ansvar å være forberedt og ha dekk og annet i orden.

– Som sjåfør har du ansvar for egen og andres sikkerhet på veien. Det kan gå fint å kjøre med sommerdekk enda ei stund, om du kjører midt på dagen og i lavere strøk. Sommerdekk er gjerne bedre egnet til å kjøre på regnvåt vei enn det vinterdekk er. Men skal du ferdes i høyereliggende strøk hvor det varsles om vinterlige forhold, bør du vurdere om du skal bytte til vinterdekk, sier Helle Torill Sandvik som leder utekontrollen i Nord-Norge.

Statens vegvesen er ute hele året for å følge med på kjøretøyene på veiene våre.

– Nå som vinteren står for døra, er det naturlig at vi følge ekstra med på dekkutrustning framover. Dette gjelder ikke bare tunge kjøretøy, men også vanlige personbiler. Vi ønsker at alle skal komme trygt fram, sier Sandvik.